Pimedad saavad ise päevauudiseid lugeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedaid inimesi on maailmas vähemaks jäänud.
Pimedaid inimesi on maailmas vähemaks jäänud. Foto: Sille Annuk

Pimedate raamatukogu käivitas elektrooniliste teabetekstide ettelugemise süsteemi, mis annab nägemispuudega inimestele võimaluse hakata päevauudiseid lugema.

«Eesmärk oli luua eestikeelse elektroonilise ajakirjanduse ettelugemise süsteem, mis oleks kasutatav mitte ainult koduarvutites, vaid ka raamatukogudes ja avalikes internetipunktides. Süsteemi kasutamiseks on vajalik internetiühendus, kuid see ei eelda arvutis ekraanilugeja ja kõnesüntesaatori olemasolu,» ütles pimedate raamatukogu direktor Priit Kasepalu.

Praegu saab süsteemi abil sünteeskõnes lugeda päevauudiseid, hiljem ka ajalehti, ajakirju ja raamatuid. Tekste hakatakse süsteemi pidevalt lisama.

Tekstilugemissüsteem on mõeldud kasutamiseks eelkõige nägemispuudega inimestele. Eesti Pimedate Raamatukogu registreeritud lugejad pääsevad ligi kõigile selles sisalduvatele tekstidele.

Lugemissüsteemi kasutamine on tehtud pimedatele ja vaegnägijatele võimalikult lihtsaks. See ei eelda põhjalikku koolitust ega arvuti kasutamise pikka kogemust. Need inimesed, kes tavalist arvutit nägemise puudumise või väga nõrga nägemise tõttu kasutada ei saa, vajavad süsteemi juurde pääsemiseks nägija abi. Seejärel saavad nad ise edasi tegutseda.

Teabetekstide lugeja on internetist allalaaditav. http://www.epr.ee/kalev

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles