Enamik sakslasi toetab natsipartei keelustamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NPD meeleavaldus Bremenis.
NPD meeleavaldus Bremenis. Foto: SCANPIX

Hiljuti Saksamaal läbi viidud sotsioloogilise uuringu kohaselt toetab kolm neljandikku sakslastest paremäärmusliku Saksamaa Natsionaaldemokraatliku Partei (NPD) keelustamist.

Forschungsgruppe Wahleni läbi viidud küsitlusest selgub, et NPD keelustamist pooldab 77 protsenti küsitlusele vastanud 1276 inimesest. 19 protsenti küsitletutest leidis aga, et erakonna tegevust ei tohi keelata. Ülejäänud neli protsenti ei osanud küsimusele vastata, vahendas uudistevõrk AFP.

Uuring viidi läbi pärast seda, kui selgus, et Saksamaad vapustanud üheksa türgi päritolu sisserännanu ja naispolitseiniku tapmise taga aastatel 2000-2007 on neonatside rühmitus.

Vihamõrvade valguses on hakatud taas rääkima ka NPD keelustamisest. Samas arvatakse, et selle tegevuse keelamine võiks suurendadada erakonna populaarsust.

NPD asutas 1964 aastal Bremeni betoonitööstur Friedrich Thielen, kes püüdis ühendada mitu paremäärmuslikku parteid ühe mütsi alla. Kuni 1970ndateni oli tegu ühe populaarseima natsionalistliku parteiga, kuid sisetülide tõttu kaotas see oma positsiooni.

2009. aastal oli NPD-l üle 6000 liikme. Oma tegutsemisaja jooksul pole erakond Saksa föderaalparlamenti pääsenud, kuid mitmed selle liikmed on valitud kohalikesse parlamentidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles