Lauristin: pool õppimisest võiks käia internetis

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin TEDxTartu üritusel esinemas.
Marju Lauristin TEDxTartu üritusel esinemas. Foto: TEDxTartu

Tänasel TEDxTartu konverentsil tuli sotsiaalteadlane Marju Lauristin välja ideega luua Virtuaalse Eesti Akadeemia, eestikeelne e-hariduse keskkond.

Lauristin rääkis oma kõnes, et tänapäeval käivad koolis e-lapsed, kes oskavad internetis ringi liigelda sadu kordi kiiremini kui õpetajad.

«Paljud neist e-lastest igavlevad klassis, kuna peavad ootama järele teisi õpilasi. Või saavad halbu hindeid, kuna õpetajad ei oska ainet huvitavaks ja arusaadavaks teha. Virtuaalruumis saaks leida kõge lühema tee selle teadmise juurde, mis õpilast huvitab,» selgitas ta.

Lauristin tegi ettepaneku kolida internetikeskkonda see pool koolist, mida saab õppida ilma õpetaja juuresolekuta.

Tegemist peaks olema tervikliku internetis pakutava haridusega, mis võimaldaks lastel õppida oma tempos ja endale sobival viisil.

«Koolis koha peal võiks toimuda trennid, muusikatunnid ja diskussioonid. Kuid diskussioonid ei peaks toimuma samavanuste laste seas, koos võiksid arutada näiteks ka 12-aastane ja nutikas 7-aastane,» sõnas Lauristin.

«Miks ei saaks õppekava vaadata kui ühte teadust, millel on erinevad teed,» küsis Lauristin ja lisas, et Virtuaalse Eesti Akadeemia murraks lahti kogu kooli aegruumi ning ühendaks omavahel õppeaineid. «Kool võiks olla lõbu, mäng, avastus,» rõhutas ta.

TEDxTartu on maailmakuulsa TED-konverentsisarja formaati järgides korraldatud kohalik üritus, kus jagavad oma olulisi saavutusi, kogemusi ja ideid silmapaistvad esinejad erinevatest eluvaldkondadest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles