Reet Aus: jäätmetest saab luua terve rõivakollektsiooni

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus
Reet Aus Foto: SCANPIX

Moedisainer Reet Aus rääkis TEDxTartu konverentsil, et on vaja ümber mõelda kogu disainimise protsess lähtudes keskkonnasäästlikest disainivõimalustest.

Aus tõi välja, et riiete tootmisahel nõuab hiiglaslikku ressursside hulka ja koosneb ootamatult paljudest erinevatest etappidest. «Lääneinimene ei oska väärtustada rõivaesemete müümisele eelnevat protsessi,» sõnas ta.

«Jätkusuutlik disain maksimaliseerib positiivset ja minimaliseerib negatiivset keskkonnamõju toote eluahelas,» selgitas Aus. Tema enda loomingus on kõige enam rakendust leidnud meetod upcycling - väärtust tõstev korduvkasutus, mille käigus võetakse jäätmematerjalid, tehakse neist uus toode ja lisatakse sellega tootele disainiväärtus.

«Väärtust tõstev taaskasutus peaks toimuma ettevõttesiseselt. Tootmisel tekkiv jäätmete hulk võiks olla võimalikult minimaalne ja kõikidest ülejääkidest peaks disainima midagi muud, et jäätmed saaks endale kohe uue funktsiooni. Tegelikkusest on selline disainimise viis kaugel,» nentis Aus.

Selle probleemi lahendamiseks pani Aus alguse jäätmete kaardistamise veebirakendusele, kus praegu kaardistatakse tekstiili- ja tööstusjäätmeid. Veebirakenduse eesmärk on jagada ettevõtetes müümata jäänud toodete kohta infot disaineritele ja kõikidele keskkonnateadlikele inimeste, kes saaksid ettevõtte jäätmetele uue elu anda need endale sobivateks rõivasteks ümber tehes.

TEDxTartu on maailmakuulsa TED-konverentsisarja formaati järgides korraldatud kohalik üritus, kus jagavad oma olulisi saavutusi, kogemusi ja ideid silmapaistvad esinejad erinevatest eluvaldkondadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles