Euroopa Liit saatis välisministrid Lähis-Itta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni välisasjade volinik Benita Ferrero-Waldner vestlemas Pranstsue välisministri Bernard Kouchneri (vasakul) ja Tšehhi välisministri Karel Schwarzenbergiga (paremal) enne viimaste lahkumist Lähis-Itta.
Euroopa Komisjoni välisasjade volinik Benita Ferrero-Waldner vestlemas Pranstsue välisministri Bernard Kouchneri (vasakul) ja Tšehhi välisministri Karel Schwarzenbergiga (paremal) enne viimaste lahkumist Lähis-Itta. Foto: AP / Scanpix

ELi välisministrite delegatsioon suundus täna Lähis-Itta, lubades võidelda selle nimel, et tagada relvarahu ennistamine Gaza enklaavis, kus peavad ägedaid lahinguid Iisraeli armee ja äärmusliku Hamasi võitlejad.


«Me peame selle nimel võitlema... me üritame anda maksimumi,» lubas Komisjoni välisasjade volinik Benita Ferrero-Waldner ajakirjanikele Praha lennujaamas.

«Me oleme hirmsas mures Gazas valitseva olukorra pärast, eriti humanitaarolukorra pärast,» lisas ta. «Täiesti hädavajalik on, et vägivald lõppeks mõlemal poolel.»

ELi delegatsiooni juhib eesistujamaa Tšehhi väliminister Karel Schwarzenberg, keda saadavad Prantsuse välisminister Bernard Kouchner ja Rootsi väliminister Carl Bildt, samuti ühenduse ühise välis- ja julgeolekupoliitika juht Javier Solana.

Egiptuse pealinnast Kairost ringkäiku alustavad ministrid suunduvad edasi Jeruusalemma, okupeeritud Läänekaldal asuvat Ramallahi linna ja seejärel Jordaania pealinna Ammani. «See saab olema raske missioon,» tunnistas Schwarzenberg. Oma saadiku läkitamisest konflikti lahendama teatas ka Venemaa president Dmitri Medvedev.

Londonis täna hommikul BBC-le intervjuu andnud Solana ütles, et vaherahu peavad «selgelt hoidma» mõlemad pooled. «Me oleme valmis tegema koostööd teiste rahvusvahelise kogukonna liikmetega, et leida vajadusel võimalusi relvarahu vaatlemiseks.»

Euroopa Liit juhib ka lääne humanitaarabi saatmist Palestiina aladele. Ferrero-Waldneri sõnul on ilmtingimata vajalik saata suletud enklaavi kütust, toitu, vett ja tagada haiglate töö, sest seal on süvenemas humanitaarkatastroof.

Lähis-Itta kavatseb esmaspäeval eraldi lennata ka Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, kes üritab leida tuge oma plaanile, millega tahetakse sundida nii Iisraeli kui ka Hamasi uuendama katkenud vaherahu.

Iisraeli armee alustas eile pärast rohkem kui nädala kestnud õhurünnakuid lõpuks ka maismaapealetungi Gaza sektori põhjaosas, kust äärmuslased tulistavad päevas kümneid rakette juudialadele. Täna on pealtnägijate sõnul sõjategevuses hukkunud juba mõnikümmend palestiinlast, millega ohvrite koguarv kasvas juba üle poole tuhande.

USA ja teiste riikide üleskutsed vaherahule pole seni vilja kandnud ka nende omavaheliste erimeelsuste tõttu küsimuses, kes on puhkenud sõjalises konfliktis süüdi. Maailmas kõlab küll juudiriigi pihta palju kriitikanoote, ent ÜRO Julgeolekunõukogu pole ühise resolutsioonini jõudnud, milles Lähis-Ida riigid nägid julgustust Iisraelile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles