Laar: teisi aitavale rahvale tullakse vajadusel appi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Mart Laar andis Rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medali kolonelleitnant Kaarel Mäesalule.
Kaitseminister Mart Laar andis Rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medali kolonelleitnant Kaarel Mäesalule. Foto: Kaitseväe peastaap

Laupäeva hommikul jõudsid koju Afganistanis NATO operatsioonil teeninud jalaväekompanii Estcoy-12 ja logistiline toetusüksus NSE-11, kaitseminister Mart Laar meenutas neid tervitades, et teisi aitavale rahvale tullakse vajaduse korral appi.

«Teie töö on osa Eesti julgeolekust, et teile kallid ja lähedased inimesed saaksid end turvaliselt tunda,» ütles kaitseminister Mart Laar ja kinnitas, et rahvale, kes on valmis teisi aitama, tullakse ka vajadusel appi, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Minister tänas kaitseväelaste perekondi «Ilma lähedaste toeta poleks kaitseväelastel võimalik tehtu üle uhkust tunda.»

Kaitseväe peastaabi ülema asetäitja kolonel Peeter Hoppe  rõhutas, et koju saabunud üksuste professionaalsust ja julgust on tunnustanud kõik liitlaste väejuhid. «Eesti sõduri julgus, professionaalsus, kaalutletus ja distsipliin on liitlaste seas tuntud,» ütles Hoppe.

Estcoy-12 tegi kuue kuu jooksul kahjutuks 106 isevalmistatud lõhkekeha, mis on koalitsioonijõudude üksuste absoluutne rekord ühe rotatsiooni jooksul. Kompanii kaitseväelased avastasid mitu peidikut relvadet, laskemoona ja isevalmistatud lõhkekehade valmistamise vahenditega ning pidasid kinni kümme tagaotsitavat mässulist. Kuue kuu jooksul oli kompaniil 50 tulekontakti vastasega.

Jalaväekompanii peamisteks ülesanneteks oli hoida oma vastutusala ja kaitsta kohalikku elanikkonda, hoida ala puhtana isevalmistatud lõhkekehadest ja vastase võitlejatest, toetada ülesehitustöid ning vastutuse üleandmist kohaliku armee ja politsei üksustele.

Estcoy-12 osales kahes brigaadi ja mitmes lahingugrupi operatsioonides ning viis läbi erinevaid kompanii ja rühma taseme operatsioone. Kuue kuu jooksul andis Estcoy-12 kolmes kontrollpunktis vastutuse üle kohaliku armee ja politsei üksustele.

Tallinna Lennujaamas korraldatud tseremoonial andis kaitseminister Mart Laar operatsioonilt naasnud kaitseväelastele üle rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medali.

Kaitseväe teenetemärgi lahinguliste teenete eest said Estcoy-12 ülem major Martin Kukk, leitnant Kristjan Karist, seersant Joel Tõnisson ja nooremseersant Sander Rand. Kaitseväe teenetemärgi kaitsealaste teenete eest sai major Silver Andre, Kaitseväe teeneteristi eeskujuliku teenistuse eest kaheksa kaitseväelast. Maaväe ülem autasustas maaväe teenetemärkidega 16 kaitseväelast.

Patrullbaasis Wahid jätkab teenistust major Kaido Kivistiku juhitav Estcoy-13, mida toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-12 kapten Ramil Lippi juhtimisel. Lisaks jalaväekompaniile teenivad Afganistanis Eesti kontingendi koosseisus lähikaitsemeeskond ja staabiohvitserid. Eesti kontingendi ülem on 2012. aasta kevadeni kolonelleitnant Antti Viljaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles