TV3: Hiiumaale plaanitavast tuulepargist saadav elekter läheks Rootsi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanada firma plaanide kohaselt võib Hiiumaal peagi laiuda Euroopa üks suuremaid tuuleparke, mille 250 tuulikut toodaks elektrit täies mahus Rootsi jaoks.


Hiiumaa inimestele valmistab selline väljavaade nõnda suurt muret, et arendaja takistamiseks asusid muidu rahulikud hiidlased koguma allkirju, vahendas TV3 «Seitsmeste uudiste» videolõik.

«Tavaliselt hiidlased ei lähe kampaaniatega kaasa,» rääkis allkirjade kogumise algataja Kristi Ugam. «Aga kui kellegi pesa kallale tullakse, siis on asi ikkagi piisavalt tõsine. Inimesed on väga aktiivsed. Kui need tuulikud siia püsti panna, siis see muudab ja rikub Hiiumaa looduse ära sel määral, et seda ei ole enam võimalik kuidagi taastada.»

Kanada suurfirma esindaja Eestis AS Raunistal ei oska veel öelda, kas ja millal ehitusega peale hakatakse. Hinnates tuuleparkide kogumaksumuse umbes kuuele-seitsmele miljardile kroonile väidab Raunistali esindaja Ivan Khristenko, et tegu on Eestile väga kasuliku projektida. Isegi siis, kui kogu elekter läheks Rootsi.

«Eksport peaks ületama impordi selleks, et sisemajanduse kogutoodang kasvaks,» rääkis Ivan Khristenko. «Ja selle jaoks ka, et tulevikus Eesti võlad poleks nii suured kui viimasel ajal.»

Khristenko ei mõista hiidlaste allkirjade kogumist, sest tuulepark peaks tema meelest just neile meeldima.

«See projekt loob neile täiendavaid võimalusi ja täiendavaid töökohti,» selgitas Khristenko. «Lisaks toob juurde ka turiste, sest see park on Euroopa mastaabis niivõrd võimas.»

Samas tunnistab ta, et suurprojekt jääb tulemata, kui kohalikega ühist keelt ei leita, vahendas uudistesaade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles