Ragnar Viir: istumine hävitab inimeste tervist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Füsiaater Ragnar Viir hoiatas oma TEDxTartu kõnes istumisest põhjustatud tervisehädade eest ning tõi välja lihtsa lahenduse, milleks on lühikesed aktiivsed lamamispausid.

«Istumine ei ole puhkus,» lükkas Viir ümber tavapärase arusaama. Tema sõnul on istudes inimene just pingeasendis ja kuna istuv eluviis on valdav, on levinud ka istumisest tulenevad «heaolu» haigused: südame ja vereringe haigused, diabeet, dementsus, depressioon, teatud vähkkasvajad.

Istujad on vaja saada oma tervise heaks liikuma, rõhutas Viir. «EL direktiivides on suurepärane soovitus, et iga 50 minuti istumise järel peaks 10 minutit liikuma. Aga tööandja ei saa kohustada töötajaid poolteist tundi tööpäeva jooksul ringi kõndima,» tõi Viir välja selle praeguse regulatsiooni probleemkoha.

Viir parandas ka levinud seisukohta, et peale tööd tund või paar ringi liikumine hüvitab istumise, kinnitades, et tervisesport ei korva kaheksa tunni istumise negatiivset mõju inimesele.

Viir toonitas, et lahendus peab olema lihtne, arusaadav ja jõukohane. Seetõttu pakkus ta lahenduseks välja kaks minutit aktiivset lamamist iga istutud tunni kohta. «Nii istumine kui püstiolek nõuavad 30 protsenti enam pinget kui pikaliolek,» selgitas Viir.

Tema hinnangul peavad lamamispausid saama töökohtades tavaks, mis tähendab, et eestlaste konservatiivsusele vaatamata tuleb saavutada see, et kõik töötajad rullivad korra tunni jooksul lahti oma võimlemismati ja viskavad paariks minutiks pikali.

TEDxTartu on maailmakuulsa TED-konverentsisarja formaati järgides korraldatud kohalik üritus, kus jagavad oma olulisi saavutusi, kogemusi ja ideid silmapaistvad esinejad erinevatest eluvaldkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles