USA Guantánamo vangilaagri asukaid Eestile pakkunud ei ole

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal.
Ameeriklaste sõjaväebaasist tehtud Guantánamo vangilaager Kuubal. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi välismeedia andmetel on USA teinud ligi 100 riigile ettepaneku võtta vastu Guantánamo vangilaagri asukaid, pole välisministeeriumi kinnitusel Eesti sellist pöördumist saanud.

 Guantánamo vangla võimaliku sulgemise tõttu ei ole Eestile seni tehtud otsest ettepanekut pakkuda elukohta vanglas kinnipeetud isikutele, teatas välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha Postimees.ee'le.

«Küll on Euroopa Liidus tõstatatud vajadus seda küsimust liikmesriikide vahel arutada,» lisas ta.

Reedel sai USA juba teist korda austraallastelt eitava vastuse oma palvele asustada Guantánamo vangilaagri sulgemise pärast osa seal kinnipeetavatest ümber maakera kuklapoolele.

USA ametistlahkuva presidendi George W. Bushi administratsioon esitas sellise palve eelmisel kuul juba teist korda.

Kuuba saarele terrorikahtlusaluste hoidmiseks rajatud Guantánamo vangilaagris on umbes 255 kinnipeetavat, kuid lisaks neile on veel 60 isikut, kes on küll vabastatud, kuid keda kardetakse kodumaale tagasi saata, sest neid võib oodata ees tagakiusamine või vangistus.

Briti ajaleht Times kirjutas selle aasta alguses valitsusallikatele viidates, et Ühendkuningriik valmistub Guantánamo vangide vastuvõtmiseks ning valitsus teeb selleks ettevalmistusi.

Holland on teatanud, et keeldub vabastatud vange vastu võtmast, kuid Portugal ja Saksamaa on valmis küsimust kaaluma.

Äsja Euroopa Liidu eesistujamaa kohustused Tšehhile üle andnud Prantsusmaa on kutsunud euroliidu liikmesriike üles langetama vangide küsimuses ühine otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles