Pronksöö korraldamises süüdistatavad mõisteti õigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Linter, Mark Sirõk, Maksim Reva ja Dimitri Klenski kohtus.
Dmitri Linter, Mark Sirõk, Maksim Reva ja Dimitri Klenski kohtus. Foto: Toomas Huik.

Harju maakohus mõistis täna õigeks aprillirahutuste korraldamises süüdistatavad Dmitri Linteri, Maksim Reva, Dimitri Klenski ja Mark Sirõki.

Kohus leidis, et Linteri, Reva, Klenski ja Sirõki süü paljusid inimesi hõlmava korratuse organiseerimises ei leidnud piisavat tõendamist.

Samuti tühistas kohus meeste suhtes kehtinud elukohast lahkumise tõkendid ning vahi all viibinud Linteril, Reval ja Sirõkil on võimalus kohtuotsuse jõustumisel riigilt hüvitist nõuda trellide taga veedetud aja eest.

Sirõk viibis vahi all 47 päeva, Reva ja Linter 204 päeva. Samuti jäid riigi kanda kohtukulud, mis ulatuvad ligi 80 000 kroonini.

Prokurör vaidlustab otsuse

Riigiprokurör Triin Bergmann ütles Postimees.ee'le, et suure tõenäosusega kaebab ta otsuse edasi, kuid selleks peab ta tutvuma homme avalikustatava motiveeritud kohtuotsusega.

Kohtuotsust on menetluse pooltel õigus Tallinna Ringkonnakohtusse edasi kaevata 15 päeva jooksul alates kohtuotsuse kuulutamise päevast, teatades apellatsiooni esitamise soovist kirjalikult Harju maakohtule 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse kuulutamise päevast.

Bergmann nõudis detsembris aprillirahutuste korraldamises süüdistatavatele Dmitri Linterile, Maksim Revale, Dimitri Klenskile ja Mark Sirõkile tingimisi 3-4 aasta pikkusi vanglakaristusi 3-aastase katseajaga.

Kui ülejäänud kolmele nõuti nelja-, siis Sirõkile kolmeaastast vangistust, kuna tema rolli hinnati väiksemaks.

Katseaeg oleks kõigil 3-aastane ning selle aja jooksul peaks nad kriminaalhooldaja silme all läbima programmi, mis õpetab neile eesti kultuuri ja ajalugu.

Kaitsjad nõudsid õigeks mõistmist

Aprillirahutustes kahtlustatavad seni kohtus oma süüd ei tunnistanud.

Linteri kaitsja Leonid Olovjanišnikov väitis varem kohtus, et tema kaitsealuse tegevuses puudub kuriteo koosseis ja tema süü ei ole tõendatud ning Linter tuleb õigeks mõista.

Reva ja Sirõki kaitsja Vladimir Sadekov taotles kohtult samuti tema kaitsealuste õigeks mõistmist. Kaitsja väitel ei saa Revat süüdistada kriminaalkorras tema veendumuste eest, mis puudutavat teatud ajaloosündmusi, mis leidsid aset 1945. aasta mais, ja kogu Sirõki tegevus nii enne aprillisündmusi kui ka aprillisüdmuste ajal kandis õiguslikku iseloomu.

Ka Klenski kaitsja Aleksandr Kustovi seisukoht oli, et tema kaitsealuse tegudes ei ole kuriteo koosseisu, mis on ettenähtud karistusseadustiku paragrahvis 238 ja ta palub kohtult tema kaitsealuse suhtes õigeksmõistvat kohtuotsust.

Peaminister ei kommenteeri

Süüdistuse kohaselt korraldasid Linter, Reva, Klenski ja Sirõk 2007. aasta 26. ja 27. aprillil Tallinnas massilisi korratusi, millega kaasnesid rüüstamised, purustamised, süütamised ja vastuhakud võimuesindajatele.

Kapo pidas kõik peale Klenski kinni ööl vastu 27. aprilli ning päev hiljem nad vahistati. Sirõk vabanes vahi alt 2007. aasta 13. juunil, ülejäänud kaks 16. novembril.

Karistusseadustikus sätestatakse, et paljusid inimesi hõlmava korratuse organiseerimise eest, kui sellega on kaasnenud rüüstamine, purustamine, süütamine või muu selline tegevus, karistatakse süüdimõistmisel ühe- kuni viieaastase vangistusega.

«Eesti on õigusriik ja peaminister omapoolseid hinnanguid kohtuotsustele ei anna,» teatas peaminister Andrus Ansip pressiesindaja vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles