Lang tegi tahtmatult Cartlandist müügihiti

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sopakirjanik Barbara Cartland.
Sopakirjanik Barbara Cartland. Foto: SCANPIX

Kultuuriminister Rein Langi halvustav märkus briti lembekirjaniku Barbara Cartlandi kohta lasi Eesti kirjandusturul džinni pudelist välja – ainuüksi Rahva Raamatus kasvas Cartlandi teoste müük novembris võrreldes oktoobriga 4,5 korda.


Kui varem müüdi Cartlandi raamatuid kuus kümneid, siis nüüd ikka sadu, kinnitab Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein. Raamatukogutöötajad peavad aga toime tulema uudishimutsevate lugejatega, kes tahavad «proovida» Langi siunatud Cartlandi.

Briti menukirjaniku tõelised fännid küsivad aga Valga raamatukogutöötajatelt murelikult, et kas nüüd keelataksegi Cartland ära.  

«Enne just üks proua tuli ja küsis, et mis imeloom see Cartland on – anna mulle ka mõned lugeda,» räägib Tartumaa Vara raamatukogu juhataja Olga Haljaste. Ta usub siiski, et kui üks või kaks Cartlandi on juba loetud, kaob isu ära. «Need on kõik ühesugused.»

Ka Tartu linnaraamatukogu direktori asetäitja Merike Karolin ütleb, et Cartland on muutunud varasemast populaarsemaks. «Varem seisis keskraamatukogu avariiulis teatud hulk raamatuid, aga nüüd toodi hoidlast ports juurde,» räägib Karolin. «Annelinna haruraamatukogust öeldi, et Cartlandi küsivad ka inimesed, kes pole teda varem lugenud. Nüüd küsitakse rohkem ka teist naistekakirjanikku Nora Robertsit.»

Ühes Tartu teeninduspunktis küsiti otsesõnu, et minister Lang rääkis mingist Barbarast ja kas saaks selle kirjaniku raamatut laenutada. «Kui raamatust räägitakse meedias, siis on täiesti kindel, et seda meilt ka küsitakse,» lisab Karolin.

Hiljuti vastandas meie haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo USA «Tähesõdade» triloogiat ja Tuglase «Väikest Illimari» – paraku pole Aaviksoo edu ametivenna Langi omaga kaugeltki võrreldav. Tuglas pole raamatukogutöötajate hinnangul populaarsemaks muutunud. Tema koht on kooliõpilaste kohustusliku kirjanduse nimistus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles