Gaasisõjast tingitud tarnete vähenemist on tunda 8 Euroopa riigis

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasi kompressorjaam Ukrainas Bojarkas, mis asub Kiievi lähedal.
Gaasi kompressorjaam Ukrainas Bojarkas, mis asub Kiievi lähedal. Foto: AFP / Scanpix

Vähemalt kaheksa Euroopa riiki tunnetavad omal nahal gaasimahtude vähenemist, mille põhjuseks on Vene-Ukraina gaasisõda.


Poola teatas 11-protsendisest gaasimahtude vähenemisest, kirjutab Financial Times.

Vene gaasitarned läbi Ukraina kulgeva gaasitrassi kaudu on vähenenud ka Tšehhi, Ungari, Bulgaaria, Rumeenia ja Türgi jaoks.

Horvaatia gaasioperaator teatas täna, et gaasitarned Venemaalt on vähenenud 7 protsenti, vahendas Reuters.

Horvaatia impordib 40 protsenti aastasest gaasivajadusest ja suur osa sellest tuleb Venemaalt.

Gaasifirma Plinarco esindaja Ivana Markovic rääkis, et tarbijad gaasimahtude vähendamist praegu ei tunneta, kuna olukord süsteemis on stabiilne.  

Gaasitarned Kreekasse on tüli tõttu vähenenud kolmandiku võrra, teatas täna riiklik gaasioperaator DEPA, vahendas Reuters.

DEPA esindaja sõnul jõuab uuel aastal Kreekasse 4 miljonit kuupmeetrit maagaasi, võrreldes varasema 6 miljoni kuupmeetriga.

Puudujääk kaetakse teiste allikate abil Põhja-Kreekas, osa imporditakse Türgi kaudu. Operaatorfirma esindaja sõnul tarbijatel gaasipuudust ei ole.

Mõned päevad tagasi rääkis Rumeenia riikliku gaasifirma Transgaz direktor Ioan Rusu Reutersile, et Venemaalt saadava gaasi maht vähenes 30-40 protsenti.

Venemaa keeras Ukraina jaoks gaasikraanid kinni 1. jaanuaril 2009, põhjendades seda uue lepingu puudumisega. Riigid ei jõua kokkuleppele gaasi hinna osas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles