Sotsid pidasid eile vene parteiga esimese «ühinemiskohtumise»

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Vene erakond Eestis esimees Stanislav Tšerepanov.
Pildil Vene erakond Eestis esimees Stanislav Tšerepanov. Foto: Mihkel Maripuu

Vene Erakonna Eestis (VEE) ja sotsiaaldemokraatide juhid kohtusid eile Tallinnas, et alustada kahe erakonna koostööläbirääkimisi, mis võivad viia ühe variandina parteide ühinemiseni.

Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov ütles Postimehe veebiväljaandele, et kuigi eile kohtusid kahe erakonna kolmeliikmelised kõrgetasemelised delegatsioonid, ei olnud tegemist veel ühinemisläbirääkimistega.

«Me tegime eile päris eduka katse vaadata, kus on meie kokkupuutepunktid. Tegelikult, kui me vaatame endi programme, on seal üllatavalt palju sarnast. Muidugi on ka kohad, mis ei klapi,» rääkis Tšerepanov.

«Sotsiaaldemokraatide juhatus reaalselt ei välista ühinemist ja meie samuti. Eelkõige peaks ühinemise eesmärk olema mitte lihtsalt suurema poliitilise jõu tekkimine, vaid see, et meie toetajaskond ehk eestivenelased midagi saavutavad.»

Ametlike koostööläbirääkimiste esimene voor algab reedel kl 12 sotsiaaldemokraatide fraktsiooni ruumides riigikogus.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretäri Indrek Saare sõnul hakatakse arutama erakondade programmilisi punkte.

«Esmaspäeval rääkisime võimalikust koostööst ja jõudsime järelduseni, et meie erakondadel on piisavalt palju kokkupuutepunkte. Samas on olemas rida teemasid, mis vajavad detailsemat arutlemist,» ütles Saar.

Ühtlasi rõhutas ta, et võimalikust erakondade ühinemisest veel juttu ei tule. «Esmalt arutame erinevaid koostöövõimalusi. Kumbki pool ei ole liitumisvarianti välistanud, kuid praegu oleks väga ennatlik sellest rääkida,» lausus Saar.

Stanislav Tšerepanov rääkis samas Postimehele, et kui praegused esialgsed koostöökõnelused edukalt lähevad, siis järgmise sammuna võivad erakondade juhatused anda volitused ühinemisläbirääkimisteks.

Eilsel kohtumisel osalesid sotsiaaldemokraatidest esimees Sven Mikser, peasekretär Indrek Saar ja juhatuse liige Vadim Belobrovtsev. Vene Erakonda Eestis esindasid lisaks Tšerepanovile aseesimees Gennadi Afanasjev ja noorteühenduse juht Oksana Bugaitšuk-Kekelidže.

Kuigi VEE programmilised seisukohad on olnud sageli rahvusvähemuste õiguste küsimuses näiteks Keskerakonnast ambitsioonikamad, ei pidanud Tšerepanov seda sotsidega koostöö tegemisel takistuseks. «Suuremas osas on meie inimesed mõistlikud – nad ei ole äärmuslikud.»

Ta tõi näiteks VEE käitumise pronksöö sündmuste ajal. «Me olime siis ainus erakond, kes tegi väga sarnase avalduse võrreldes sellega, mis sotsid praegu - kutsudes vastasseisu lõpetama.»

Tšerepanovi väitel oli VEE sõnum toona, et nad ei vali tülis kumbagi poolt, sest kuigi keegi taolisi konflikte alustab, on reeglina süüd mõlemal poolel.

Postimehe küsimusele, kas läbirääkimistel saavad olema mõned seisukohad, milles Vene Erakond Eestis järele ei anna, vastas Tšerepanov, et ei soovi seda teemat enne reedest kohtumist kommenteerida.

«Loomulikult on mõned teemad olemas, aga poliitika on «teadus võimalustest». Nii nagu riigikogu liikmed peavad tegema enda erinevatest seisukohtadest hoolimata Eesti rahvaste nimel kompromisse, et edasi liikuda, peame ka meie.»

Tema sõnul võib aga juba eilse kohtumise pinnalt öelda, et koostöö kahe erakonna vahel on võimalik. «Paljudes asjades, milles arvasime, et sotsid ei tuleks meiega kaasa, olid nad nõus seda tegema.»

Eelmise nädala esmaspäeval tegi sotsiaaldemokraatide juhatus avalduse, kus kutsus mitte-eestlasest kodanikke ja nende ühendusi endaga liituma ja riigi juhtimises osalema.

Reedel reageeris sellele avaldusele Vene Erakonna Eestis juhatus, tehes omapoolse avalduse. Nad teatasid, et toetavad algatust, jagavad sotside muret ning soovivad Eesti olukorda muuta.

VEE tegi ettepaneku alustada parteide vahelisi konsultatsioone, et koordineerida tegevusi eesmärgiga ületada konflikt rahvuskogukondade vahel, konsolideerida ühiskonda ja pakkuda kõigile elanikele reaalset võimalust osaleda poliitilises elus kõigil tasemetel, hoolimata nende emakeelest ja rahvusest.

Tšerepanov teatas samal päeval ERRi uudisteportaalile, et VEE ei välista sotsidega liitumist, kui mõlemad pooled sellest huvitatud on. SDE esimees Sven Mikser vastas samas kanalis hiljem, et on valmis koostööks ning peab erakondade liitumist tulevikus mõeldavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles