Lauristin hoiatas kriisi ja kohtuotsuse koosmõju eest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Mihkel Maripuu

Majandusraskuste surve all kiputakse otsima patuoinaid ning see võib pingeid riigis suurendada, hoiatas pronksrahutuste korraldamises süüdistatute õigeksmõistmist kommenteerinud ühiskonnateadlane Marju Lauristin.


«Kriisi ja majanduspingete tõttu ollakse aldis leidma patuoinaid, et oma üldist stressi ja pingeid maandada, ollakse vastuvõtlik emotsionaalsetele reaktsioonidele,» rääkis Lauristin Postimees.ee'le.

Tema sõnul võib tänane otsus Dmitri Klenski ja tema kolm kaaskohtualust õigeks mõista anda pinnast äärmuslike või müütilistele käratsejate tegevusele ja järjekordsele agitatsioonile.

Radikaalsemad eestlased võivad Lauristini väitel leida, et õigusriik ei saa asjadega toime, ja võivad tekkida sellised seltskonnad, nagu aasta enne pronksööd, mis üritavad, väikeste rühmadena omapäi õigust jalule seada.

Ta soovitas seetõttu ka ajakirjandusel läheneda küsimusele analüütiliselt ja rahulikult.

Lauristini hinnangul näitab otsus ka, et Eesti seadusandluses ei ole riigivastane tegevus väga täpselt kajastatud. «See seadusepügal on liiga jäme. Silm oli liiga suur, sealt vahelt sai niiviisi välja libiseda.»

Tema väitel vajab lahendamist tõsine praktiline probleem, et kuidas sai prokuratuur esitada süüdistusmaterjali, mis ei olnud piisavalt ette valmistatud.

Samas meenutas ta, et ka mujal maailmas on mitmeid kaasuseid olnud, mis peaksid rahva emotsionaalse ootuse põhjal ühtpidi lahenema, kuid ratsionaalne, detailideni tõestatud otsus tuleb teistsugune.

Harju maakohus mõistis täna õigeks aprillirahutuste korraldamises süüdistatavad Dmitri Linteri, Maksim Reva, Dimitri Klenski ja Mark Sirõki, leides, et nende süü paljusid inimesi hõlmava korratuse organiseerimises ei leidnud piisavat tõendamist.

Samuti tühistas kohus meeste suhtes kehtinud elukohast lahkumise tõkendid ning vahi all viibinud Linteril, Reval ja Sirõkil on võimalus kohtuotsuse jõustumisel riigilt hüvitist nõuda trellide taga veedetud aja eest.

Riigiprokurör Triin Bergmann ütles, et suure tõenäosusega kaebab ta otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles