Prokuratuur ohtlikest kaevudest: maaomanikud peaksid kinnistuid tundma

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Gross.
Margus Gross. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross soovitab inimelude säästmiseks ja hilisema kriminaalsüüdistuse vältimiseks kinnistuomanikel neile kuuluval maal asuvaid ohte tundma õppida.

«Selliste õnnetuste vältimiseks saab soovitada ainult üht – omanikud võiksid oma kinnistuid paremini tunda, et teada, kas seal asub midagi ohtlikku ja kui asub, siis ohu teadvustamiseks midagi ette võtta,» ütles Gross Postimehele.

Sel aastal on Eestis toimunud kuus õnnetust, kus ohver on pahaaimamatult kukkunud katmata või halvasti kaetud ja märgistamata kaevu. Vaid ühel juhul on see kaevu kukkunule lõppenud õnnelikult, viiel juhul on õnnetusega kaasnenud inimese surm.

Viimane juhtum oli laupäeval, kui Põlvamaal Meelve külas hukkus hoonest 400 meetri kaugusele jäänud katmata kaevu kukkunud 20-aastane Kerli. «Selle juhtumi puhul on selge, et kaev oli katmata ja asus kõrge rohu sees, kust seda oli väga raske märgata,» ütles juhtivprokurör Gross.

Tema sõnul peaks just selliste olukordade puhul kinnistu omanik midagi tegema ja inimesi varitsevast ohust teada andma. «Hetkel selgitab uurimine, kellele see kinnistu kuulub,» ütles Gross. Seetõttu pole prokuratuur laupäevase õnnetusega seoses kuulutanud kedagi ka kahtlustatavaks.

Lõuna ringkonnaprokuratuur on sel aastal ühe taolise õnnetuse uurimise juba kriminaalsüüdistuse kohtusse saatmisega lõpule viinud. See puudutab 23. veebruaril samuti Põlvamaal juhtunud õnnetust, kus kelgutanud poiss vajus läbi pehkinud laudadega kaetud tuletõrje veevõtukohta ja hukkus.

Sellega seoses anti surma põhjustamises ettevaatamatuse tõttu kohtu alla kinnistuga seotud Priit (38). Kohtuistung algab jaanuaris.

Enamikul juhtudel on taoliste õnnetuste puhul kriminaalasjad lõpetatud kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

Tänavused õnnetused

26. jaanuar Pärnu linnas hukkus sanatooriumi Tervis lähistel asunud märgistamata kaevu kukkunud neiu.

23. veebruar Põlvamaal, Räpina vallas, Ruusa külas hukkus üheksa-aastane poiss, kes sattus kelgutades tuletõrje vanale veevõtukohale ja vajus läbi pehkinud laudade auku.

24. veebruar Raplamaal, Kehtna vallas, Rõue külas hukkus isiklikku kaevu kukkunud 69-aastane mees.

3. märts Pärnu-Jaagupis kukkus läbi pehkinud laudade veevõtukohta üheksa-aastane tüdruk, kes õnnekombel ellu jäi.

27. juuli Maardus leiti märgistamata kaevust surnud naine. Hilisem ekspertiis tuvastas, et naine surma ei põhjustanud siiski kukkumine.

26. november Põlvamaal Meelve külas hukkus märgistamata kaevu kukkunud 20-aastane naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles