Tuus: sotsiaalminister astugu tagasi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikme Marika Tuusi hinnangul on tuhandete puuetega inimeste puudetoetuste hilinemises süüdi sotsiaalminister Maret Maripuu isiklikult, mistõttu peaks ta kaaluma enese ametist taandamist.


«Viga on selles, et minister Maret Maripuu kehtestas töövõimetuse kindlaksmääramise uue korra vaid nädalapäevad enne selle jõustumist 1. oktoobril,» märkis Tuus. «On selge, et sellise kiirusega pole võimalik nii laiaulatuslikku muudatust töösse rakendada.»

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Tuus ütles, et täiesti vastutustundetult jäeti tuhanded puudega inimesed alates eelmise aasta oktoobrist ilma sotsiaaltoetustest, mille vaherahasid makstakse välja tagantjärele alles jaanuaris või veelgi hiljem.

«Oktoobrist kuni jõuludeni ei makstud neile ka pensioni,» sõnas Tuus. «Paljudel inimestel jäid kommunaalkulud tasumata. Minister mingeid selgitusi ei andnud. Tegelikult peaks ministeerium maksma inimestele intressi hilinenud päevade ulatuses.»

Aasta lõpus tunnistas Maripuu oma kaasvastutust olukorra eest, kuid märkis samas, et esmatähtis on probleemi kiire lahendamine ja sarnaste olukordade vältimine tulevikus.  «Praegu vaadatakse ministeeriumi töökorraldus üle ja tehakse vajalikud täiendused,» rääkis ta siis. 

Tuus märkis, et raha saamatajäämise kõrval on tagaplaanile jäänud töövõimetuse kindlaksmääramise uus kord, mille sisuks on kokkuhoid krooniliste haigete arvelt.

«Kokkuvõtteks võib öelda, et tänase valitsuse suunaks on puudeastmete vähendamine ja töövõimetuse äravõtmine,» ütles Tuus.

«Uskumatu, et sotsiaalkindlustusameti ekspertarst teeb puudeprotsendi otsuse vaid talle saadetud paberite ja blankettide alusel ning ilma haigega kohtumata, sealjuures ei küsita isegi inimese raviarsti arvamust. Tuhanded inimesed on oodanud oma ekspertiise mitu kuud. Omakorda kaebuste vaidluskomisjoni tuleb oodata veel mitu kuud.»

Tuusi sõnul võiks sotsiaalminister kaaluda enese ametist taandamist, kuna pole oma tööülesannetega nõutaval määral hakkama saanud ja on põhjustanud sellega tuhandetele inimestele hingevalu ja kannatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles