Teade Breiviki süüdimatusest tekitas Norras erinevaid reaktsioone

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhiaater Torgeir Husby andis Anders Behring Breiviki seisundit kirjeldava materjali täna Oslo ringkonnakohtu kohtunikule Nina Opsahlile.
Psühhiaater Torgeir Husby andis Anders Behring Breiviki seisundit kirjeldava materjali täna Oslo ringkonnakohtu kohtunikule Nina Opsahlile. Foto: SCANPIX

Parempopulistliku Progressipartei aseesimees Per Sandberg tunnistas ajalehele VG, et on täielikus hämmingus.

«Absoluutselt mõistetamatu, et aastakümneid terrorirünnakut plaaninud ja siis selle viimase detailini täide viinud inimene on äkki vastutusvõimetu. Rahvas sellest aru ei saa,» rääkis ta.

Progressipartei kavatseb viia asja nii kaugele, et Breiviki tervisliku seisundi kohta koostatakse uus raport.

Massimõrvari kaitseadvokaatide meeskonda kuuluv Christian Lundin oletas, et lahendus jääb ikkagi samaks. «Ma pole veel vaimse seisukorra uuringu tulemusi näinud. Süüdimatuks tunnistamine tähendab, et ta toimetatakse psühhiaatrite juurde sundravile,» rääkis advokaat.

Utøya saare veresaunast eluga pääsenud Hermann Heggertveit oli samuti otsuse üle üllatunud.
Samas tunnistas ta, et ei kahtle raporti koostanud psühhiaatrite pädevuses. «Usun täielikult Norra kohtukorraldusse. See on professionaalide langetatud otsus ja ma usaldan seda,» rääkis Heggertveit Verdens Gangile.

Oslo valitsuskvartalisse tehtud rünnaku järgi moodustatud tugirühma esindaja John Hestnesi sõnul on ükspuha, mille järgi Breivik eluks ajaks lukkude ja riivide taha saadetakse.

«Tähtis on see, et ta ei pääse seal enam kunagi välja. Pole oluline, kas ta viibib vanglas või haiglas. Ta ei tohi iialgi tulla päevavalguse kätte,» ütles Hestnes.

Psühhiaatrite koostatud raport pole ringkonnakohtu jaoks siduv, vaid see annab nende otsusele põhja. Kohtuprotsess Breiviki üle peaks algama 16. aprillil 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles