Sotsioloog: prokuratuur ei teinud oma tööd hästi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Saar.
Andrus Saar. Foto: Marina Pushkar

Sotsioloog Andrus Saare hinnangul jääb tänasest pronksrahutuste korraldamises süüdistatute õigeksmõistmisest mulje, et prokuratuur ei teinud oma tööd hästi.


«Kohtunikul on õigus teha neid otsuseid, mida ta vastavalt seadusandlusele teeb,» rääkis Saar Postimees.ee'le.

«Järelikult võib oletata, et prokuratuur ja muud uurimisorganid lihtsalt ei teinud oma tööd hästi või puudus igasugune alus niisuguse kohtuprotsessi algatamiseks.»

Tema sõnul oli juba algstaadiumis näha, et tegu on rahvusvahelise protsessiga. «Oli vaja ette näha, milliseid tagajärgi see protsess endaga kaasa toob. Järelikult on prokuratuuri töö kehvake või on tegu suure poliitikaga.»

Saare sõnul tekib tänast kohtuotsust kuuldes küsimus, kas Eesti seadusandlus teeb vahet ka rahvusel. «Tiit Madisson pandi omal ajal sarnaste asjade pärast päris reaalselt kinni. Nüüd on hoopis teistmoodi - ei peagi mingit karistust kandma.»

Jättes kõrvale juriidilised nüansid ning keskendudes psühholoogiale, leidis Saar, et eestlaste jaoks oli see kohtuotsus väga valus üle elada, kuid venelastel polnud kindlat ootust, et Klenski ja kaassüüdistatud õigeks mõistetakse.

«Mis puudutab teistest rahvustest elanikke, siis ma arvan, et nende puhul ei olnud tõenäoliselt väga kõrge see ootus, et peaks need persoonid õigeks mõistma, sotsiaalpsühholoogilisest aspektist.»

Harju maakohus mõistis täna õigeks aprillirahutuste korraldamises süüdistatavad Dmitri Linteri, Maksim Reva, Dmitri Klenski ja Mark Sirõki, leides, et nende süü paljusid inimesi hõlmava korratuse organiseerimises ei leidnud piisavat tõendamist.

Samuti tühistas kohus meeste suhtes kehtinud elukohast lahkumise tõkendid ning vahi all viibinud Linteril, Reval ja Sirõkil on võimalus kohtuotsuse jõustumisel riigilt hüvitist nõuda trellide taga veedetud aja eest.

Riigiprokurör Triin Bergmann ütles, et suure tõenäosusega kaebab ta otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles