Preemia tuli Lauristinile ja Paulile täieliku üllatusena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii Marju Lauristin, keda tema kunagisest õpilasest žürii liige Hans H. Luik nimetas Aadu Luukase missioonipreemia kätteandmisel naljatades Tartu Vaimuks ja Eesti Emaks, kui ka Toomas Paul ütlesid, et ei osanud oodata, et nad taolise auhinna peaksid saama.

«Ma olen mõndagi tunnustust oodanud, aga see oli mulle täielik üllatus, sest Eesti tasakaaluka arengu heaks ei ole ma midagi teinud,» kommenteeris Paul.

Tema sõnul on muidugi meeldiv, kui žürii leiab, et kirikul on tänapäeva Eestis mingi tähendus. «Küllap ka on, aga mitte nähtavana, vaid süvakihina,» märkis ta.

Marju Lauristin kiitis omalt poolt lahkunud transiidiärimeest ja metseeni Aadu Luukast, kes jõudis olla üks Ühiskondliku Leppe sihtasutuse alusepanija ja nõukogu esimees. Tänapäeval on see sihtasutus saanud nimeks Eesti Koostöö Kogu.

«Me ei ole jõudnud päriselt kapitalismini, mida meie rahvas vääriks, aga ma arvan, et Aadu Luukas võib olla siin suureks teenäitajaks. Sest kapitalism, mis väärib, et ta on püsiv ja jätkuv, on selline, mis ei hinda ainult materiaalseid varasid, vaid mis ehitab nende abil tegelikult vaimseid varasid ja paremat ühiskonda,» rõhutas Lauristin.

Täna kuulutati Tallinnas toimunud pidulikul tseremoonial välja Aadu Luukase missioonipreemia  laureaadid, kelleks on Tartu Ülikooli professor Marju Lauristin ning tuntud mõtleja, ühiskonnategelane ja vaimulik Toomas Paul.

Missioonipreemia väärtusega üks miljon krooni ehk 64 tuhat eurot jagatakse laureaatide vahel võrdselt.

Missioonipreemia 2011 laureaadid valiti viie nominendi hulgast, kelleks on veel Sihtasutus Maarja Küla, Mittetulundusühing Oleviste Hoolekanne ning tuntud vabadusvõitleja, Pirita kloostri vaimulik Vello Salo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles