Vene Kool Eestis: Mikser, mida arvad vene kooli keelereformist?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venekeelne aabits.
Venekeelne aabits. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ühendus Vene Kool Eestis nõuab vene erakonnaga ühinemisplaani pidavalt Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt hinnangut vene koolides eesti keelele üle minemisele.

Täna õhtul saatis ühendus välja SDE esimehele Sven Mikserile suunatud avaliku pöördumise, milles nõutakse SDE seisukohtade avaldamist «vene õppekeelega koolide ja gümnaasiumide eesti õppekeelde sundkorralise üleviimise küsimuses».

Pöördumises seisab, et Tallinna ja Narva vene gümnaasiumid on saanud kohalikelt omavalitsustelt loa jätkata õppetööd vene keeles, kuid mujal on läinud teisiti. «Tänase seisuga vabariigi valitsus teadlikult venitab otsustamisega nende taotluste suhtes,» leiab Vene Kool Eestis. Ühendus peab kohustuslikku eestikeelsele õppele üleminekut põhiseaduse vastaseks ja on hakanud selle vastu allkirju koguma.

«Lugupeetud hr Mikser, palun Teid teha ühiskonnale avalikuks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna seisukohad vene õppekeelega koolide ja gümnaasiumide eesti õppekeelde sundkorralise üleviimise küsimuses,» kirjutab pöördumise koostanud Andrei Lobov, kes on MTÜ Vene Kool Eestis juhatuse liige.

Kirjale on lisatud ka allkirja andmise vorm ning Lobov kutsub Mikserit üles MTÜ Vene Kool Eestis nõudmisi ka oma allkirjaga toetama. «Kutsun Teid ühinema meie nõudmistega ning oma isikliku allkirjaga näitama solidaarsust Eesti Vabariigi põhiseaduse ja seadusandlusega,» kirjutab Lobov.

Vene Erakonna Eestis (VEE) ja sotsiaaldemokraatide juhid kohtusid eile Tallinnas, et alustada kahe erakonna koostööläbirääkimisi, mis võivad viia ühe variandina parteide ühinemiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles