Vald kaalub Matsalu mõisa sundvõõrandamist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matsalu mõisa peahoone.
Matsalu mõisa peahoone. Foto: Muinsuskaitseamet

Läänemaa Lihula vald kaalub Matsalu mõisa sundvõõrandamise algatamist, sest riikliku kaitse all olev hoonestik laguneb päästmatult.

Kunagi riigi ja seejärel Lihula valla omandis hooned on kuulunud viimased kümmekond aastat Intercontinetal Enterprises Eesti ASile, kirjutab Lääne Elu.

Vallaametnike sõnul pole end firma juhatuse liikmena registreerinud rootsi soost Carl Johan Stefan Ridderstedt üles näidanud ei head tahet ega initsiatiivi, et parandada laguneva mälestise seisundit.

Kuigi ka muinsuskaitseametnikel pole õnnestunud Ridderstedti oma ihusilmaga näha ega kõrvaga kuulda, et riikliku kaitse all oleva mõisa tulevikku arutada, taotleb mees juba kolmandat aastat Eesti riigilt toetust kokku ligi 400 000 euro ulatuses, mis on rohkem kui Läänemaa muinsuskaitse aasta eelarve.

Paar–kolm aastat tagasi tegi muinsuskaitseamet omanikule ettekirjutuse ja seal loetletud tööd lasi Ridderstedt tollal küll ära teha, kuid edasi ei sündinud taas suurt midagi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles