Tudengid nõuavad vajaduspõhiseid õppetoetusi juba järgmisest sügisest

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid soovivad õppetoetusi juba uuest õppeaastast.
Tudengid soovivad õppetoetusi juba uuest õppeaastast. Foto: Andres Ehrenpreis

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) esitas täna riigikogule ettepanekud kõrgharidusreformi eelnõu muutmiseks, teiste ettepanekute seas soovitakse vajaduspõhise õppetoetuste süsteemi rakendamist juba järgmisest sügisest.

«Kui pidevalt räägitakse, et kellegi õpinguid ei tohiks ohustada kehv majanduslik seis, siis esimene samm peaks olema vajaduspõhiste õppetoetuste kehtestamine,» rõhutas EÜLi juhatuse esimees Eimar Veldre.

EÜLi ettepanek on suunata olemasolev õppetoetuste raha juba 2012. aasta sügisel neile tudengeile, kes seda majanduslikult vajavad, teatas liit oma pressiteates. Nii säiliksid senised põhi- ja täiendav toetus, ent nende määramisel ei võetaks enam arvesse hindeid, vaid tudengi majanduslikku seisu. Toetust saaksid taotleda kõik tudengid olenemata erialast.

Tudengid soovivad lisada seaduseelnõusse lävendipõhise vastuvõtu põhimõtte, et kõrgkoolist ei peaks kõrvale jääma ükski võimekas ja motiveeritud inimene. «Tasuta õppimise tingimusena tuleb säilitada senine täiskoormusõppe nõue ehk 75 protsenti,» ütles Veldre ja lisas, et samuti tuleb alles jätta tegevustoetuse arvutamise alused.

Ka soovivad tudengid, et säiliks senise täiskoormuse põhimõte ja loobutaks 30 ainepunkti ettepanekust. Selline nõue võib tudengite hinnangul vähendada õppurite võimalust saada õppimise ajal erialast praktikat, näiteks osaledes uurimisprojektides või ülikooli instituutide töös.

EÜL ootab eelnõu põhjalikku muutmist pärast 6. detsembrit, mil on tähtaeg muudatusettepanekute esitamiseks.
6. detsembril korraldab EÜL ka kõigi riigikogu erakondade esindajate vahelise debati, et välja selgitada otsustamiseks vajalikud ühisosad ja eriarvamused. Tallinna ülikoolis toimuval debatil osalevad Urmas Klaas, Aadu Must, Jaak Allik ja Liisa-Ly Pakosta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles