Eesti Panga juhti tahetakse valitsuse kriisikomisjoni liikmeks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ülesanne kriisi ajal on korraldada sularaharinglust.
Eesti Panga ülesanne kriisi ajal on korraldada sularaharinglust. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hädaolukorra seadust analüüsinud valitsuse kriisikomisjon leidis, et ka Eesti Panga president või asepresident peaks kuuluma sellesse komisjoni.

«Elutähtsa teenuse korraldajatest ei kuulu valitsuse kriisikomisjoni Eesti Panga esindaja,» seisab hädaolukorra seaduse analüüsis. Siseministeeriumis valminud analüüsi kohaselt tuleks arvestada sellega, et Eesti Pangal kui Euroopa Keskpankade süsteemi ja eurosüsteemi esindajal, on rahvusvahelise finantskriisi tingimustes unikaalne roll Eestit puudutavate ohutegurite analüüsil ja kriisi juhtimisel.

«Arvestades finantskriisi võimalikku mõju riigi majandusele ja julgeolekule ning Eesti Panga rolli olulisust elutähtsa teenuse toimepidevuse korraldamisel, kaaluda Eesti Panga esindaja (presidendi või asepresidendi tasand) lisamist valitsuse kriisikomisjoni koosseisu,» leitakse analüüsis.

Ka olevat teistes riikides keskpanga esindajad kaasatud valitsuse tasemel sisejulgeolekuga tegelevate komisjonide koosseisu. «See on põhjendatud finantskriisi laia mõju ja pangateenuste olulisusega majandusele ja kodanike julgeolekule. Samuti on finantssektoris enamasti suurem kogemus riskide hindamiseks, toimepidevuse korraldamiseks ja kriisijuhtimiseks,» põhjendatakse analüüsis.

Lisaks Eesti Panga juhile soovitakse kriisikomisjoni liikmeks võtta ka terviseameti ning politsei- ja piirivalveameti peadirektorid, kuna enamiku hädaolukordade lahendamisega on seotud tervishoiuvaldkond ja politsei.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles