Riigiduuma valimisi vaatleb viis riigikogulast

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtse Venemaa ja liberaaldemokraatide valimisplakatid Moskvas.
Ühtse Venemaa ja liberaaldemokraatide valimisplakatid Moskvas. Foto: SCANPIX

OSCE Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Väino Linde, liige Juku-Kalle Raid ning asendusliikmed Rait Maruste ja Jaak Allik sõidavad täna rahvusvaheliste vaatlejatena Venemaale riigiduuma valimistele, lisaks neile vaatleb duumavalimisi Mihhail Stalnuhhin.

Eesti delegatsiooni liikmed moodustavad osa enam kui 100 vaatlejast koosnevast OSCE Parlamentaarse Assamblee rahvusvahelisest missioonist, kes 4. detsembril jälgivad riigiduuma valimiste läbiviimiste korda, teatas riigikogu pressiesindaja.

Enne vaatlejate jagunemist kahe- ja kolmeliikmelisteks meeskondadeks toimuvad põhjalikud briifingud, kohtumised poliitiliste kandidaatide, valitsusväliste organisatsioonide ning rahvusvaheliste ekspertidega.

«Valimiste vaatlemine on üheks oluliseks mooduseks, et parlamendisaadikud saaksid jagada oma kogemusi ja teadmisi selleks, et toetada ühes või teises riigis demokraatlikke arenguid,» märkis Eesti delegatsiooni juht Väino Linde enne väljalendu Eestist. «Ootan huviga Venemaale minekut, et anda selles kiirelt arenevas riigis vaatlejana oma panus ning jälgida siseriiklike demokraatlike protsesside arengut.»

OSCE Parlamentaarse Assamblee vaatlejate missiooni juhib OSCE Parlamentaarse Assamblee president Petros Efthymiou Kreekast. «Venemaa on tähtis riik nii OSCE-le kui ka kogu maailmale,» on kinnitanud president Efthymiou. «OSCE Parlamentaarse Assamblee missiooni juhtides on võimalus näha, kuidas Venemaa valimissüsteem on edasi arenenud.»

Parlamendiliikmed jälgivad kuivõrd valimised on õiglased ja läbipaistvad ja kas need vastavad vabadele valimistele esitatud nõuetele, nagu on sätestatud 1990. aasta Kopenhaageni Hartas.

Lisaks neile vaatleb Moskvas ja Peterburis duumavalimisi ka riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Mihhail Stalnuhhin, tema aga on Venemaal organisatsiooni «Demokraatia ja Rahva Õiguste Eest» kutsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles