Roheliste uus esimees: me ei ole ühe korra partei, meil on ideoloogia

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste uus liider Aleksander Laane (vasakul) ja endine roheliste riigikogu fraktsiooni juht Valdur Lahtvee enne üldkogu algust pabereid sättimas.
Roheliste uus liider Aleksander Laane (vasakul) ja endine roheliste riigikogu fraktsiooni juht Valdur Lahtvee enne üldkogu algust pabereid sättimas. Foto: Peeter Langovits

Erakonna Eestimaa Rohelised uus esimees Aleksander Laane väitis intervjuus Postimehele, et nende erakond ei ole ühtede valimiste liblikas, vaid jääb tänu enda selgele ideoloogiale püsima.

Rohelised valisid teid laupäeval oma värskeks esimeheks. Kas see tähendab, et hakkate tõstma parteid varjusurmast või on eesmärk lihtsalt sulgemist ära hoida?

No hakatuseks sulgemist ära hoida ja teiseks partei varjusurmast tõsta, see on tõesti nii. Ikka kaks lähiaja eesmärki.

Samas, kui veenev see varjusurmast tõusmine on, kui esimeheks ja juhatuse liikmeteks said n-ö mehed ja naised metsast ning üldkogul oli kohal ka vaid 24 inimest. Millest tuleb teie lootus, et rohelisi ootab ees uus tõus?

Hästi kummaline on ühelt poolt kurtmine, et ei ole uusi inimesi poliitikas. Kust uued siis ikka tulla saavad, ilmselt on nad alguses ikkagi tundmatud?

Siin ei ole miskit teha, see lihtsalt on nii. Nii et igat pidi on häda – kui on vanad näeod, on halb, kui uued, on ka halb. Et mis me siis nüüd teeme? Ei ole hullu, hakkame tööle ja siis näeb.

Kuid mõelgem ka alternatiivile. Kas ei oleks olnud õigem tunnistada, et teie erakond on nagu Res Publica ühe korra partei – viisakalt tegevuse ära lõpetada, nagu läks Koonderakonnaga?

Aga me ei ole ühe korra partei, sest meil on selge ideoloogia. Meid eristab teistest väga selge maailmanägemus.

Mis motiveeris teid isiklikult roheliste esimeheks kandideerima? Mil määral te olete iseseisvam mõtleja ja tegutseja, mil määral olete ikkagi vana eliidiga seotud - Marek Strandbergiga jne?

Väga huvitav küsimus. Ma ei kujuta hästi ette, et keegi mulle midagi väga ette kirjutab. Viimati töötasin ma kellegi all väga ammu, lihtsalt see ei ole minu stiil, ei ole minu arusaamine asjadest.

Nii et see oli ikkagi teie enda tahe esimeheks saada?

Ütleme niimoodi, et mind seati üles. See ei olnud mõte, millega ma koosolekule läksin, et ma tahan esimeheks saada, aga mind seati üles ja pandi ära.

Milline saab olema teie juhitava erakonna põhiline programmiline sõnum rahvale? Oleme juba kuulnud ideest, et energiamüük tuleb võtta firmadelt ära ja anda kasumit mittetaotlevate ühistute kätte. Kas selle idee suhteliselt keerulise idee toel oleks tõesti reaalne taas rahva seas populaarseks tõusta?

Populaarsus on üks asi, aga nagu ma ütlesin - me ajame maailmavaatelist asja. See ei ole üldse kerge. Kuna tulundusühistute – need ei ole mittetulundusühingud, vaid tulundusühistud – idee käib maailmavaatega kokku, siis me ei arvagi, et see läheb lihtsalt ja on käigult hirmus populaarne teema. Aga me oleme valmis seda selgitama kõigile, kes seda kuulata tahavad

Sellest saaks siis üks teie põhisõnum?

Jah, absoluutselt. Mujal maailmas on see ettevõtlusvorm väga levinud. Kui vaatate Rootsit, Taanit, Hollandit, Saksamaad, Austriat – Soomet võib-olla natuke vähem –, seal on igal pool energiaühistud olemas ja nad tegutsevad väga edukalt.

Kui siit edasi mõelda – te ka ise mainisite, et ajate eelkõige maailmavaatelist asja –, siis kas see tähendab, et rohelised ei laveeri enam parempoolsuse ja vasakpoolsuse vahel, vaid on võtnud omaks euroopaliku rohelistele omase vasakpoolse suuna?

Minu meelest on parem-vasakskaala oma aja ära elanud. Väga raske on öelda meie poliitmaastikul näiteks, kes on vasakul, kes paremal. Sotsid on vasakul ning Isamaa ja Res Publica Liit on paremal, aga mida teha kahe sure parteiga? Väga keeruline on öelda kas nad on vasakul, paremal või keskel.

Minu arust see on täiesti aja ära elanud skaala ja me oleme palju kordi öelnud, et me ei asu paremal või vasakul. Looduses ei ole sellist skaalat olemas. See on mõttetu jaotamine – me püüame lähtuda parimatest teadmistest ja praktikatest, mis olemas on hetkel, ja sellega edasi minna.

Kui tulla taas maisemate asjade juurde, siis Harju maakohus saatis hiljuti teie erakonnale kirja, kus teatas, et kui te aasta lõpuks mullust majandusaasta aruannet ei esita, siis pole välistatud, et asutakse teie parteid lausa sundlõpetama. Kas võite panna käe südamele, et saate selle ülesandega nõutud tähtajaks hakkama?

Võin küll panna, tõesti, see asi on lõpusirgel. Täitsa tegutseme.

Teine suurem probleem on erakonna jätkuvad võlad. Kuna te enam riigikogus pole, siis on riigi toetus palju väiksem ja eraisikud pole ka eriti agarad teid toetama. Te küll 12-kordistasite enda liikmemaksu 120 euroni, kuid kas sellest piisab? Kui teil on nimekirjas kuskil 1300-1400 inimest ja tegelikult tuli kohale 24, siis vaevalt nendelt tegelikult aktiivsetelt liikmetelt te selle summa kätte saate?

Tuleb liikmete ja toetajatega tööd teha. Lõppude lõpuks, meid valis ikkagi üle 20 000 inimese. Nii et eks me loodame nende peale ka, et nad aitavad. Ega nende huve antud hetkel keegi ei esinda, ei esindata ka paljude nende inimeste huve, kes valisid hoopis teisi erakondi.

Nii-et te näete, et toetusbaas teie erakonnale on jätkuvalt olemas – tuleb ise aktiivsem olla ja nii lahenevad kõik probleemid.

Absoluutselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles