Mart Laar: pronksotsus toob Eestisse rasked ajad

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Mart Laari hinnangul seisavad Eestil tänu aprillimässu korraldamises kahtlustatute õigeksmõistmisel ees rasked ajad.

«Eestil seisavad ees rasked ajad, ütles aprillimässu üks «kangelasi» Dmitri Linter vaba mehena kohtusaalist välja jalutades. Ning see on ilmselt esimene kord, kui pean tema arvamusega ühinema: Eestil seisavad selle kohtuotsuse järel tõepoolest ees rasked ajad,» kirjutas Mart Laar oma

blogis

.

Ta meenutas ühiskonnateadlase Marju Lauristini Postimees.ee'le öeldut, et majandusliku olukorra halvenedes võib sedalaadi kohtuotsus viia äärmusliikumiste märkimisväärsele tugevnemisele ning uute konfliktide puhkemisele. «Sest just karistamatuse tunne on see, mis äärmusi tagant tõukab,» täpsustas Laar.

Kui kohtuotsus ka edasi kaevatakse ning teises astmes tühistatakse, toob see Laari sõnul kaasa uue massiivse rünnaku Eesti vastu, sest siis süüdistatakse Eesti võime kohtupidamise mõjutamises.

Et nimetatud seltskond kohtusaalist vabana minema jalutab, solvab Laari väitel tema arusaama õigusest ja õiglusest tugevalt. «Mida veel peab siis Eestis tegema, et kohtus karistatud saada? Kui poole Tallinna kesklinna rüüstamisest ei piisanud, kas peab siis kogu linnale tule otsa panema?»

Ta meenutas, et pärast pronksööd tehti suuri sõnu sellest, kuidas selle süüdlasi karistatakse seaduse kogu karmusega. «Praeguseks on sellest otsusest juba üsna kaugele kaldutud. Nii tundub mulle, et kuskil on keegi kõvasti puusse pannud ja ma tahan väga teada, kes see on.»

Laar märkis, et kui kohtusse on esitatud ebakvaliteetne ja vahest isegi valesti esitatud süüdistus, siis on keegi oma tööd halvasti teinud.

«Oli ju selge, et tegemist on Eestile laiemat tähendust ja rahvusvahelist mõõdet omava protsessiga, miks siis juhtus nii, et kohus oli sunnitud õigeksmõistva otsuse tegema? Ja palun ärge rääkige mulle, et tegemist taas «patsiga poisiga».»

Harju maakohus mõistis täna õigeks aprillirahutuste korraldamises süüdistatavad Dmitri Linteri, Maksim Reva, Dmitri Klenski ja Mark Sirõki, leides, et nende süü paljusid inimesi hõlmava korratuse organiseerimises ei leidnud piisavat tõendamist.

Riigiprokurör Triin Bergmann ütles, et suure tõenäosusega kaebab ta otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles