Neli venda peavad Tokyos karaokebaari «Eesti»

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo kesklinna rahvarohke ristmik.
Tokyo kesklinna rahvarohke ristmik. Foto: AFP / Scanpix

Vennad Kalju, Hans, Raio ja Kenno Okada on Jaapani eestlased, kes rajasid Tokyosse karaokebaari ja elavad aktiivselt kaasa Baruto saavutustele.

1970-ndate keskpaigas sattus vendade Kalju (22), Hansu (24), Raio (27) ja Kenno (33) isa Yoichi õppima Moskva kõrgemasse merekooli, kust ta suunati edasi praktikale Tallinna, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat». Ühiselamus tutvus Jaapani poissmees preili Sirjega, kes töötas samas ühikas kokana. Ja armastus esimesest pilgust oligi sündinud.

Vastarmunud Yoichi ja Sirje punusid ühise kodu Põhja-Jaapanisse Hokkaidole. 36 aastat tagasi sündis neil esimene laps, tütar Aili, kes elab koos oma mehe ja lastega tänaseni Hokkaidol. Ema Sirjel oli aga põhimõte – ta tahtis kõigile oma lastele panna Eesti nimed, seda enam, et kodus räägiti niikuinii ainult jaapani keelt. See on ka põhjuseks, miks vendadel pole eesti keel kõige paremini suus.

«Ma olen õppinud Tartu ülikoolis eesti keelt ühe aasta. Vennad pole aga eesti keelt õppinud, sest ema ei õpetanud meile seda. Ta küsis meilt küll, kas me tahame eesti keelt õppida, aga meie ütlesime, et ei taha,» rääkis Raio Okada.

Vaatamata kodumaalt ärakolimisele, jäi Okada perekonna side Eestiga üsna tihedaks. Yoichi ja Sirje asutasid 20 aastat tagasi ajaloo esimese Jaapani-Eesti sõprusühingu. Kuigi pereema Sirje lahkus meie seast neli aastat tagasi, külastavad tema pojad oma Eesti-sugulasi ikka paari aasta tagant. Küsimus, kas vennad tunnevad end rohkem jaapanlaste või eestlastena, paneb neid pikalt juurdlema.

«Ma arvan, et me tunneme end vist pool-eestlastena,» ütleb Hans. «Aga näiteks kui olümpiamängudel lehvib Eesti lipp, siis toetan kindlasti rohkem eestlasi kui jaapanlasi. Võitle, võitle, Eesti! Hoian lippu käes ja elan kaasa.»

Tiivustatuna oma armastusest emapoolse kodumaa vastu, lõi vendadest vanim, 33-aastane Kenno sel aastal karaokebaari, mille ristis loomulikult «Eestiks». Siin käivad vennad üldjuhul lõõgastumas ning üheskoos oma suure sõbra Baruto matšidele kaasa elamas.

Niisiis, kui te juhtute sattuma teisele pool maakera ja teil on soov pisut emakeelseid sõnu harjutada, siis kohe Tokyo kesklinna külje all võtab teid vastu tükike Eestimaad ning laulusoonega vennad Kalju, Hans, Raio ja Kenno.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles