Ministeerium ei plaani praegu apteekide asutamispiirangute kaotamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil ravimteed apteegis.
Pildil ravimteed apteegis. Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeeriumil pole praegu plaani käivitada seaduse muutmise protsess apteekide asutamispiirangute kaotamiseks.

«Praegu ei ole plaani, sest selge kokkulepe osapoolte vahel puudub,» ütles pressiesindaja vahendusel BNSile sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet.

Konkurentsiamet tegi novembri alguses sotsiaalministrile ettepaneku apteekide asutamispiirangu kaotamiseks, kuna kehtiv piirang ravimiseaduses ei mõju eesmärgipäraselt ja kahjustab konkurentsi. Ameti hinnangul on tegemist õigustamatu sekkumisega ettevõtlusvabadusse.

Piirangud ei täida eesmärke

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots märkis, et apteekide asutamispiirangud on loonud olukorra, kus uute konkurentide tulek suurettevõtjate kõrvale on oluliselt pärsitud. «Algselt kehtestati nimetatud piirangud maa-apteekide kaitseks ja ravimite kättesaadavuse tagamiseks, kuid käesolevaks hetkeks neid eesmärke täidetud ei ole,» sõnas Ots.

Kehtiva ravimiseaduse kohaselt ei tohi linnades uut üldapteeki avada, kui ühe olemasoleva apteegi kohta on vähem kui 3000 inimest ning maapiirkondades ei tohi lähim apteek jääda vähem kui ühe kilomeetri kaugusele.

Asutamispiirangust hoolimata on ravimiameti andmetel maa-apteekide arv Eestis pidevalt kahanenud. Ettevõtjad ei asuta apteeke maapiirkondades, kus see ei ole kasumlik ning konkurents koondub ikkagi linnadesse. Seega ei aita need piirangud kaasa ravimite kättesaadavuse tagamisele ega kaitse maa-apteeke, edastas konkurentsiamet.

Apteekrite Liit ja Apteekide Ühendus kritiseerisid eelmisel nädalal tehtud avalduses konkurentsiameti analüüsi ja ettepanekut apteekide asutamispiirangute kaotamiseks. Organisatsioonide hinnangul ohustab apteekide asutamispiirangute kaotamine ravimite kättesaadavust ja ohutust. Organisatsioonid viitasid Austrias toimunud uuringule, mille kohaselt tähendab asutamispiirangu kaotamine ravimite hinnatõusu. Uued apteegid koonduksid peamiselt linnakeskustesse ning maapiirkondades nende arv väheneks. Ühtlasi suureneks apteekide ketistumine, mis vähendab konkurentsi, märkisid apteekrite ja apteekide ühendused.

Apteegid nõuavad piirangute tõhustamist

Apteekide ja apteekrite hinnangul tuleb tegeleda apteeke puudutavate piirangute efektiivistamisega ja ühtlasi tuleb apteekide majandusliku jätkusuutlikkuse parandamiseks viia ravimite juurdehindluse piirmäärad kooskõlla ravimiseadusega.

Sotsiaalministeerium saatis 2009. aasta oktoobris kooskõlastamisele ravimiseaduse, narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse muutmise eelnõu. Muuhulgas sooviti eelnõuga tunnistada kehtetuks apteekide asutamispiirangute sätted ravimiseaduses. Eesmärk oli laiendada apteekide võimalusi apteegiteenuse pakkumiseks. Tookord ei jõudnud eelnõu riigikogu menetlust läbida.

«Aeg näitab, kas ja millal see ettepanek uuesti riigikogu menetlusse jõuab,» märkis Normet piirangute kaotamise kohta nüüd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles