Eesti isamaalised poliitikud hangivad Vene miljonäridele elamislube

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Stelmach.
Nikolai Stelmach. Foto: Peeter Langovits.

Et mõnda Paldiski korterisse või Paljassaare sotsiaalmajja kirjutatakse sisse Vene miljonäre, saamaks neile Eesti elamisluba ja ühtlasi võimalust vabalt Euroopas reisida, pole uudis, kuid «Pealtnägija» avastas, et täpselt sama teenust osutavad ka mitu tuntud isamaalist poliitikut.

Mitmed Vene uusrikkad põletavad läänes oma elu ja raha tänu Eesti elamisloale, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat». Veel üllatavam on, et need load aitasid hankida tuntud eesti poliitikud, keda meie tunneme äraostmatutena: riigikogu liige Indrek Raudne ja Tallinna volikogu liige Nikolai Stelmach.

«Pealtnägija» vaatas äriregistris ja teistes avalikes andmebaasides ükshaaval läbi saja firma ja mitmesaja eraisiku andmed. Suheldi kümnete allikatega Eestis ja välismaal. Pilt, mis välja joonistus, on üllatav.

Loo peategelased Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach on sõbrad poliitikas ja endised pinginaabrid Tallinna volikogust. Tänase IRLi halliks kardinaliks peetav 35-aastane Raudne tegi hüppe Eesti poliitika tippu 2003. aastal. Koos sõpradega lõi ta erakonna Res Publica, mis juhtis riiki kaks järgnevat aastat.

Just toona sai Raudne külge «äraostmatu» tiitli, kui lubas nn Res Publica poistebändis koos Urmas Reinsalu, Ken-Marti Vaheri ja Taavi Veskimägiga halastamatult võidelda korruptsiooni vastu. Partei ebaedu järel jäi Raudne 2007. aastal saadikukohast ilma. Ehkki ta rääkis toona, et on 95 protsendi ulatuses ärimees, sai Raudne 2009. aastal linnavolikokku ja tänavu kevadel tagasi parlamenti.

Loksalt pärit ja 1998. aastal eksamiga Eesti kodanikuks saanud Stelmach on tuntud kui aktiivne Tallinna volikogu liige, kes on aastaid kritiseerinud Keskerakonda ja linnapea Edgar Savisaart. Ehkki 2001. aastal Res Publica asutajatega liitunud Stelmach pole seni parlamenti pääsenud, on 30-aastase mehe poliitaktsiad kõrged.

Näiteks oli ta endise peaministri Juhan Partsi nõunik ja just praeguse majandusministri Partsi soovitusel nimetati Stelmach tänavu suvel ka Eesti Raudtee nõukogu liikmeks.

Vanalinna majja on registreeritud Vene miljonäride firmad

Peale selle, et nad on tuntud poliitikud ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed, ühendab neid ka Tallinna vanalinnas Kooli 1/3 asuv maja. Seal asub korter, mis kuulub võrdselt Stelmachile, Raudsele ja veel ühele erakonnakaaslasele, riigikogu liikmele Siim Kabritsale.

Korterisse on omakorda firma registreerinud suur hulk Venemaa ja teiste eksliiduvabariikide miljonäre.

Raudse ja Stelmachi sõnul võib nende tegevust nimetada investeerimisbürooks. Peamiselt käib see Stelmachile kuuluva firma Advisory Partners kaudu, mis jagab tihti kliente Raudse firmaga Integer Invest, mille põhivaldkond on ärikinnisvara. Et Stelmach viibib hetkel reisil Brasiilias, tutvustab ta teenuste nimekirja telefonitsi.

Pika teenuste rea lõpus on teenus, mida Stelmach nimetab company house’iks.

«Company house tähendabki seda, et meie investeerimisbüroo kliendid on saanud võimaluse kergema ja n-ö suurema raamatupidamisteenuse tarvis registreerida juriidilist aadressi emaettevõtetel oma holding ja haldusettevõtete aadressi meie company house’i,» sõnab ta.

Läinud nädala seisuga oli Kooli tänava majja registreeritud 78 firmat. Stelmachi ja Raudse jutust koorub välja, et poliitiku töö kõrvalt osalevad nad juba aastaid eksklusiivses nišiäris, mida teeb Eestis kitsas ja diskreetsust armastav seltskond. See on rikaste ja ülirikaste inimeste vara haldamine. Kliendid on enamasti mitteresidendid ehk piiri tagant.

Need ettevõtted toovad otseinvesteeringuid Eestisse kümnetes miljonites kui mitte sadades miljonites eurodes ja see tegevus on toimunud umbes nii kaua, kui Eesti vabariik on iseseisvana eksisteerinud.

Ärimees: teatud summa eest hangitakse elamisluba

Stelmachi ja Raudse koostööpartnerid on pankade privaatpanganduse osakonnad ja sama ala firmad. Üks neist on Zenith Capital Management, mida nimetatakse family office’iks ehk tavapärase vara haldamise ja investeerimise kõrval tegelevad nad ka jõukate inimeste pereliikmete vajadustega.

Näiteks võib Zenith muretseda teile jahi või lennuki või aidata muude elustiiliteenustega. Miinimumpiir, et siin kliendiks saada, on miljon dollarit. Firma esindaja kinnitab, et Zenith suunab oma kliendid Stelmachi juurde, kui on vaja teenuseid, mida nemad ei saa või soovi ise osutada.

Kõik asjaosalised rõhutavad, et tegu on majanduse jaoks üliolulise valdkonnaga, kus tuuakse, tõsi küll, ilma suurema kärata, maale suuri investeeringuid. Stelmachi sõnul on nad toonud Eestisse otseinvesteeringutena kapitali vanas rahas umbes 600 miljonit krooni.

Aga mis on ikkagi see teenus, mida Stelmach müüb, mida näiteks suured pangad ise ei taha teha? Leidub inimesi, kes ütlevad otse, et need on elamisload.

«Stelmach töötab tavaliselt läbi vahendajate või leiab mingil moel läbi oma tuttavate SNG kodanikest soovijaid, kes tahavad saada elamisluba ja ID-kaarti Eestis ja nii edasi ja edasi ja edasi. Selle eest pakutakse, ütleme nii... teatud summa eest.... väga kiiresti sellise teenuse vormistamist nii, et need inimesed viiakse Eesti firmade juhatusse ja tõstetakse aktsiakapitali ja nii edasi. Üldiselt skeem on selline,» kirjeldas ärimees Ruslani varjunime taha peituv isik.

Ruslan on ise Eestis suurte panustega äri ajanud mees, kes viis mitmed oma partnerid Stelmachiga kokku just nimelt elamisloa saamiseks.

«Näiteks mulle ta pakkus, et kui ma leian kliente, kes on valmis maksma Eesti elamisloa ja ID-kaardi saamise ja vormistamise eest teatud summa, saan teatud protsendi,» lausus ta ja lisas, et selline vormistamisteenus läheb tavaliselt maksma umbes 3500-4000 eurot.

«Nad vormistavad fiktsiooni, kasutades ära seaduseauke, juriste ja teatud vandeadvokaate. Ma kahtlen tõsiselt, et inimesed, kes kasutavad Stelmachi ja Raudse pakutavat teenust, on tõsised ärimehed, kes tahavad Eestisse tuua reaalset ja avatud majandustegevust,» sõnas Ruslan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles