Prokuratuur praegu elamisloa äri asjus kuritegu ei näe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne Tallinna volikogu istungil
Indrek Raudne Tallinna volikogu istungil Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) tuntud liikmete elamislubade äri kajastavad ajakirjandusmaterjalid ei sisalda riigiprokuratuuri hinnangul praegu sellist
informatsiooni, mis annaks aluse kriminaalmenetluse käivitamiseks.
 

«Samas on täna viidatud, et mitmed riigiasutused plaanivad olukorda analüüsida ning kui nende analüüside käigus ilmnevad asjaolud, mis viitavad kuriteole, siis tuleks see informatsioon edastada uurimisasutustele või prokuratuurile,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai neljapäeval BNSile.

Ta rõhutas, et elamislubasid väljastab politsei- ja piirivalveamet, kelle kohustus on enne loa väljastamist põhjalikult kontrollida neile esitatud andmete õigsust.

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimehe Andres Anvelti sõnul vaatab komisjon üle elamislubadeäris esile kerkinud IRLi fraktsiooni liikmete Siim Kabritsa ja Indrek Raudse majanduslike huvide deklaratsioonid. «Kui muidu teeme majanduslike huvide deklaratsioonide osas rutiinset kontrolli, siis järgmisel koosolekul teen ettepaneku viia läbi nende deklaratsioonide üksikasjalik kontroll,» ütles Anvelt BNSile.

Tema sõnul vaatab komisjon muu hulgas üle, kas deklaratsioonide andmed klapivad maksu- ja tolliametile teadaolevate andmetega ning kas on ära märgitud ka kõik tulu, mida riigikogu liige kuskilt on saanud. «Ma ei ole naiivne, ma saan aru sellest, deklaratsiooni on
võimalik täita nii, et kõik tundub juriidiliselt korrektne, aga enne tuleb leida vastus, kas ikka on kõik juriidiliselt korrektne,» ütles ta.

Kui selgub, et deklaratsioonides on puudujääke, mille puhul ei ole tegemist hooletusveaga, vaid on näiteks jäetud andmed märkimata, siis sel juhul on tegu õigusrikkumisega ja deklaratsiooni hoidja peab pöörduma õiguskaitseorganitesse, olenevalt rikkumise tõsidusest kas politseisse või kaitsepolitseisse.

Anvelti sõnul on praeguse informatsiooni valguses elamislubade äri jätnud talle väga ebaeetilise mulje. «Endise õiguskaitsetöötajana näen ma, et vastuse, kas ei ole siin tegu mõjuvõimuga kauplemisega näiteks või valeandmete esitamisega, peavad andma uurimisorganid,» sõnas ta.

Isamaa ja Res Publica (IRL) kuuluvad poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach hangivad oma ettevõtete kaudu Vene uusrikastele Eesti elamislube, teatas kolmapäeval ETV saade «Pealtnägija».

Telesaate andmetel on Tallinna vanalinnas Kooli 1/3 asuva maja korterisse, mille omanikud on Tallinna volikogu liige Nikolai Stelmach, riigikogu liige Indrek Raudne ning nende
erakonnakaaslasest riigikogu liige Siim Kabrits, oma firma registreerinud suur hulk Venemaa ja teiste endise Nõukogude Liidu liiduvabariikide miljonäre. «Ma arvan, neid on kindlasti noh....sadakond võib olla neid täiesti vabalt,» ütles Raudne.

Samuti on mehed ajakirjanduse andmetel registreerinud ühte Paldiskis asuvasse korterisse kümneid välismaalastest ärimehi.

Raudse ja Stelmachi sõnul võib nende tegevust nimetada investeerimisbürooks. Peamiselt käib see Stelmachile kuuluva firma Advisory Partners kaudu, mis jagab tihti kliente Raudse firmaga Integer Invest, mille põhivaldkond on ärikinnisvara.

Muu hulgas pakub ettevõte teenust, mida Stelmach nimetab company house’iks. «Company house tähendabki seda, et meie investeerimisbüroo kliendid on saanud võimaluse kergema ja nii-öelda suurema raamatupidamisteenuse tarvis registreerida juriidilist aadressi emaettevõtetel oma holding ja haldusettevõtete aadressi meie company house’i,» sõnas ta.

Läinud nädala seisuga oli korterisse registreeritud 78 firmat.

«Stelmach töötab tavaliselt läbi vahendajate või leiab mingil moel läbi oma tuttavate SNG kodanikest soovijaid, kes tahavad saada elamisluba ja ID-kaarti Eestis ja nii edasi ja edasi ja edasi. Selle eest pakutakse, ütleme nii... teatud summa eest.... väga kiiresti sellise teenuse vormistamist nii, et need inimesed viiakse Eesti firmade juhatusse ja tõstetakse aktsiakapitali ja nii edasi. Üldiselt skeem on selline,» kirjeldas ärimees Ruslani varjunime taha peituv vene keelt kõnelenud mees

Ruslani sõnul makstakse Stelmachile raha reeglina sularahas: 50 protsenti ettemaksuks ja 50 protsenti pärast elamisloa ja Eesti ID-kaardi juriidilist vormistamist. Mehe väitel läheb selline vormistamisteenus tavaliselt maksma umbes 3500-4000 eurot.

Raudse sõnul ei ole aga õige väita, et kui mõni Vene ärimees läheb Stelmachi juurde ja maksab talle 3500-4000 eurot, siis saabki ta Eesti elamisloa. «Absoluutselt ei ole!» kinnitab ta.

Stelmach möönis, et kolm neljandikku nende kundedest on saanud Eesti elamisloa ja ID-kaardi. Kokku on neid Stelmachi sõnul 120–130 inimest.

Küsimusele, kas osa teenusest, mida nad vahendavad, on elamisloa saamine Eestis, vastab Raudne, et loomulikult. Ta kinnitas, et Advisory Partners uurib teenust ostvate inimeste tausta.

«Pealtnägija» andmetel asutati tänavu juulis OÜ Timeless Capital, mille osanik on Sergei Lalakin koos naise ja lastega. Balti Vene-uuringute Keskuse juht Vladimir Juškin sõnas, et Lalakin on väga rikas inimene, kuid ta on ühtlasi ka mõjuvõimsa Podolski kuritegeliku grupeeringu liider.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles