Maripuu karistas lohakaid ametnikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: Toomas Huik

Sotsiaalminister Maret Maripuu määras seoses puuetega inimestele toetuse maksmise hilinemisega kantslerile ja asekantslerile noomituse.

Lugu sai alguse läinud aasta oktoobris, kui ligi 7000 töövõimetuspensionäril jäi oktoobri algusest kuni novembri keskpaigani tegemata rutiinne ekspertiis ja seetõttu jäid välja maksmata ka tuhanded puudetoetused. Segaduse põhjuseks oli sotsiaalkindlustusameti üleminek uuele infosüsteemile.



Maripuu süüdistas toetusraha kinnihoidmises oma maja IT-inimesi ning pärast seda lahkus omal soovil ametist ministeeriumi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia osakonna juhataja Allan Poola.



Eile tegi Maripuu noomituse ka ministeeriumi kantslerile Riho Tapferile ja asekantsler Riho Rahuojale. Tapfer möönis, et probleemid algasid ministeeriumi tegematajätmistest ning tegemist oli juhtimisveaga.



Eile tutvustatud uue süsteemi kasutuselevõtmise auditist selgus, et järelevalve selle üle oli nõrk ja vigu tegid kõik vastutavad isikud. Näiteks andis IT-osakond projektile kooskõlastuse, kuigi pidas tähtaegu ebareaalseks.



Edasiste probleemide vältimiseks pannakse iga suurema süsteemimuudatuse korral selle eest vastutama üks kindel ametnik. Kõnealuse juhtumi puhul selget vastutajat polnud.


Neile, kellel oli enne puude kehtivusaja lõppu määratud sügav või raske puue, makstakse toetuse miinimumsumma ja selle said nad aasta lõpus kätte.



Uutele taotlejatele ja inimestele, kellele on varemalt määratud keskmine puue, alustatakse puude määramist sel nädalal. Toetuse miinimumsumma saavad nad kätte jaanuaris. Kõik toetused peaksid abivajajateni jõudma hiljemalt märtsiks. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles