Lauristin hoiatas pingete eest

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Majandusraskuste surve all kiputakse otsima patuoinaid ning see võib pingeid riigis suurendada, hoiatas rahutuste korraldamises süüdistatute õigeksmõistmist kommenteerinud ühiskonnateadlane Marju Lauristin.

«Kriisi ja majanduspingete tõttu ollakse aldis leidma patuoinaid, et oma üldist stressi ja pingeid maandada, ollakse vastuvõtlik emotsionaalsetele reaktsioonidele,» rääkis Lauristin.
Tema sõnul võib eilne otsus Dimitri Klenski ja tema kolm kaaskohtualust õigeks mõista anda pinnast äärmuslike või müütiliste käratsejate tegevusele ja järjekordsele agitatsioonile.

Radikaalsemad eestlased võivad Lauristini väitel leida, et õigus­riik ei tule asjadega toime, ja võivad tekkida sellised seltskonnad, nagu aasta enne pronksööd, mis üritavad väikeste rühmadena omapäi õigust jalule seada. Ta soovitas seetõttu ka ajakirjandusel läheneda teemale analüütiliselt ja rahulikult.

Lauristini hinnangul näitab otsus ka, et Eesti seadustes pole riigivastane tegevus täpselt kajastatud: «See seadusepügal on liiga jäme. Silm oli liiga suur, sealt vahelt sai niiviisi välja libiseda.»

Tema väitel vajab lahendamist tõsine praktiline probleem, et kuidas sai prokuratuur esitada süüdistusmaterjali, mis ei olnud piisavalt ette valmistatud.


Samas meenutas Lauristin, et ka mujal maailmas on olnud kaasuseid, mis peaksid rahva emotsionaalse ootuse põhjal ühtpidi lahenema, kuid ratsionaalne, detailideni tõestatud otsus tuleb teistsugune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles