IRLi eestseisus arutab elamislubade skandaali esmaspäeval

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esmaspäeval koguneb erakorraliselt IRLi eestseisus, et arutada elamislubade äri skandaaliga seonduvat.

Isamaa ja Res Publica Liidu kommunikatsioonijuht Gerrit Mäesalu ütles Postimehele, et koosolek algab kell 9.30.

Isamaa ja Res Publica (IRL) kuuluvad poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach hangivad oma ettevõtete kaudu Vene uusrikastele Eesti elamislube, teatas kolmapäeval ETV saade «Pealtnägija».

Laar oma kirjas erakonnale: parem on selliseid asju teada hilja kui mitte kunagi

«Eile jõudis avalikkusesse teade selle kohta, et IRLi poliitikud on tegelenud SRÜ riikide elanikele elamislubade vahendamisega. Oleksin lootnud, et erakond oleks sellest kuulnud enne kui avalikkus, kuid parem on selliseid asju teada hilja kui mitte kunagi. IRLi esimehena pean esmatähtsaks selles küsimuses selguse saamist,» kirjutas Laar oma erakonnale.

Laari andmeil sai siseminister Ken-Marti Vaher juba septembris valitsuse kabinetiistungilt ülesande elamislubade andmises selgus luua. «See juhtus siis, kui elamislubadega kauplemine esimest korda Eestis avalikult meedia tähelepanu köitis.»

«Vaher rõhutas sel nädalal vajadust «eraldada terad sõkaldest», viidates kahtlusele, et seaduses antud võimalusi on kasutatud fiktiivselt elamisloa saamiseks,» sõnas Laar. «Rõhutan, et seadusega anti äriühingute juhatuste liikmetele elamisloa andmise võimalus selleks, et soodustada ettevõtlust, võimaldades elamislube Eestile lisaväärtust toovatele inimestele, kindlasti mitte selleks, et aidata SRÜ rahakatel inimestel saada fiktiivselt vaba sissepääs Euroopasse.»

Laar nõustub täielikult peaminister Andrus Ansipiga, kes ootab selgust IRLi poliitikute seotuses Eestis registreeritud äriühingute juhtorganite liikmetele elamislubade vahendamisega.

«Avalikkusel ja ennekõike meie erakonna liikmetel on täielik õigus teada, kuidas neid lubasid on välja antud ja kas nende saamiseks tehtud investeeringud on või ei ole fiktiivsed. Mul on hea meel, et seda toetas täiesti selgelt ja avalikult ka IRLi aseesimees Juhan Parts,» ütles Laar.

«Mul jääb ainult nõustuda Ansipi ja Partsi seisukohaga, et eile õhtul «Pealtnägijas» kõlanud selgitused ei olnud õnnestunud. Pigem tekitasid need küsimusi juurde ning andsid aimu sellest, et asjaosalised ei teadvusta endale oma rolli poliitikuna ja sellele rollile valijate poolt seatud ootusi,» ütles Laar.

«Samuti pean erakordselt kahetsusväärseks Indrek Raudse väidet, et just ühte Toompea korterisse registreeritud ettevõtete osa- või aktsiakapitali suurendamisest saab riik olulist tulu, millest pensione kasvatada, õpetajatele palka maksta ja kaitsekulutusi tõsta,» sõnas erakonna esimees oma kirjas.

Lõpetuseks tsiteeris Laar Juhan Partsi. «Kui see on pettus, siis see tuleb välistada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles