Ministeerium ootab Venemaalt Ust-Luga asjus vastuseid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ust-Luga sadam.
Ust-Luga sadam. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Keskkonnaministeerium loodab HELCOMi kohtumisel saada Venemaalt vastuseid, kas Ust-Luga sadamas, mille kaid said hiljuti tugevalt kahjustada, on ohutus tagatud.

Nädala eest ilmus uudis, et Eesti külje alla Soome lahe lõunarannikule ehitatava Ust-Luga sadama naftaterminali kaid on saanud tugevasti kahjustada.

Agentuur Reuters andmetel saatis sadamaehituse ohutusjärelevalvet teostava riikliku ameti Rostehnadzor juht Nikolai Kutjin Venemaa asepeaministrile kirja, kus kurdab, et terminali kasutamisel võib juhtuda raskete majanduslike ja ökoloogiliste tagajärgedega õnnetus. Kuna sadam asub Eestile väga lähedal, võiks see õnnetus mõjutada ka meid.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu rääkis, et ministeerium on ekspertide kohtumistel ka juba pärinud informatsiooni selle kohta, kas Ust-Luga sadama laiendamise käigus ja kaide renoveerimise puhul on ohutus tagatud ja kas reostusohu ära hoidmiseks on kõik vajalikud meetmed rakendatud.

«Oleme saanud kinnituse, et tegu on korrastustöödega ja reostusohtu ei ole,» kinnitas Merisalu. «HELCOMi delegatsioonijuhtide kohtumisel ootame Venemaalt kinnitust selle kohta, et ohutus on tagatud.»

HELCOMi ehk Läänemere merekeskkonna kaitse konventsiooni komisjoni delegatsioonijuhtide järjekordne kohtumine toimub Helsingis 5.-6. detsembrini.

«Loodame, et Venemaa vastab seal ka Ust-Luuga sadamat puudutavatele küsimustele,» lisas Merisalu. «Oluline on vast märkida, et ehkki Venemaa ei ole siiani Espoo konventsiooni liige, on tal HELCOMi juhistest tulenevalt kohustatud reostusohu tekkimisest teavitama riike, keda see mõjutada võib. Ust-Luga näitel oleks sellisel juhul kohustus informeerida nii Soomet kui Eestit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles