Mereväe juhtidele määrati hangete tõttu trahvid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala on üks kolmest Eesti mereväele kuuluvast nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijast.
Sakala on üks kolmest Eesti mereväele kuuluvast nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijast. Foto: Priit Simson / Scanpix

Rahandusministeerium karistas mereväe ülemat Igor Schvedet ja mereväe staabiülemat Ivo Värki rahatrahviga, kuna nad korraldasid riigihankeid, kus kõik võimalikud pakkujad osaleda ei saanud.

Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna spetsialist Rainer Laurits kinnitas, et kaitseväe poolt läbiviidud riigihangetega seotud rikkumiste tõttu alustas ministeerium väärteomenetluse mereväe ülema Igor Schvede ja staabiülema Ivo Värgi suhtes. Tänaseks on mõlemad mehed saanud karistusena rahatrahvi.

Schvede karistamise põhjus oli miinijahtija Sakala ja Sandown klassi laevade remonttööde ja varuosade hangete läbiviimine väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena. Selgituseks, et selline hange ei ole suunatud laiemale pakkujate ringile, vaid üksnes hankija poolt välja valitud pakkujatele.

«Väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlus on erandlik hankemenetluse liik, mida reeglina ei ole lubatud kasutada,» seletas Laurits. «Riigihangete seadus sätestab väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse liigi valikuks väga piiratud ja ranged nõuded.»

Ta lisas, et kaitseväe poolt ülalnimetatud väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusega riigihangete korraldamiseks puudusid seadusest tulenevad alused.

Rahandusministeerium karistas mereväe staabi ülemat Ivo Värki rahatrahviga samuti hankelepingu sõlmimise eest riigihangete seaduse nõudeid rikkudes Sakala remonttööde hanke puhul.

«Tegemist oli riigihanke osadeks jaotamisega,» lisas Laurits. «Kuna riigihanke summaarne maksumus ületas riigihanke siseriiklikku piirmäära, pidanuks hankija korraldama iga riigihanke osa kohta hankemenetluse või teostama riigihanke ühe hankemenetlusega.»

Trahvisummasid ministeerium ei avalda, kuna see ei ole lubatud isikuandmete kaitse seaduse ja kriminaalmenetluse seadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles