Kaitseministeerium asub riigihangete läbiviimist korrastama

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljon.
Scoutspataljon. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaitseministeerium kavatseb korrastada riigihangete läbiviimist, et omada reaalajas ülevaadet läbiviidavatest hangetest ja teostada pidevat järelvalvet. Tulevikus peaksid need hanked koonduma ühte asutusse.

Rahandusministeerium karistas mereväe ülemat Igor Schvedet ja mereväe staabiülemat Ivo Värki rahatrahviga rikkumiste tõttu riigihangete läbiviimisel. Nimelt ei olnud nende korraldatud hangetel võimalus osaleda kõigil potentsiaalsetel soovijatel.

«Rahandusministeeriumi poolt läbiviidud väärteomenetlused viidi läbi kaitseministeeriumi ja kaitseväe siseaudiitorite poolt kevadel tuvastatud hangete alaste puudujääkide alusel,» kinnitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet. Ta lisas, et tänaseks on nii kaitsevägi kui kaitseministeerium astunud mitmeid samme, et riigihangete läbiviimine oleks korrastatum.

«Olulisema muudatusena käivitatakse järgmisel aastal kogu kaitseministeeriumi valitsemisala puudutav hangete infosüsteem, kuhu koondatakse kokku kõik hanked olenemata sellest, milline valitsemisala asutus neid läbi viib,» selgitas Kuimet. «Seeläbi on võimalik omada reaalajas ülevaadet läbiviidavatest hangetest ja teostada pidevat järelvalvet.»

Samuti täiendab kaitsevägi oma hangete läbiviimise korda, et edaspidi vältida audiitorite poolt tuvastatud puudujääke.

«Samuti on kaitseminister ja kaitseväe juhataja langetanud põhimõttelise otsuse, et relvastuse-, varustuse- ja ehitushangete läbiviimine tuleb kogu kaitseministeeriumi valitsemisalas kokku koondada ühte kesksesse asutusse, et vähendada senist dubleerimist ja hangete-alase kompetentsi killustumist,» lisas Kuimet.

«Sellise reformi elluviimine on põhimõtteline ja mahukas muudatus, mis hõlmab endas õiguslikke, rahalisi, töökorralduslikke ja personali-alaseid muudatusi, mida ei saa teha kiirustades ja pealiskaudselt,» rääkis ta. «Seetõttu on kaitseminister moodustanud ministeeriumi ja kaitseväe ühise töögrupi, mis peab detsembri lõpuks esitama põhjaliku analüüsi hangete koondamisest ühte asutusse koos kõigi sellega kaasnevate aspektidega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles