Stelmach soovis tõsta elamisloa hinda 100 000 euroni

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Stelmach.
Nikolai Stelmach. Foto: Peeter Langovits.

Suvel pöördus IRLi liikmest ärimees Nikolai Stelmach Teenusmajanduse Koja poole, et nende kaudu jõuda oma ettepanekutega välismaalaste seadusesse. Ühe punktina soovis ta tõsta elamisloaks vajaliku investeeringu summat 100 000 euroni.

Stelmach on ise Teenusmajanduse Koja liige ja tema tehtud seitse ettepanekut jõudsid pärast koja teiste liikmete heakskiitu septembris siseminister Ken-Marti Vaheri lauale.

Esimese punktina soovis ta tõsta minimaalse investeeringu mahu hetkel kehtivalt 63 900 eurolt 100 000 eurole. Teine Stelmachi välja pakutud ettepanek on tekitanud palju segadust. Ministrile saadetud kirjas seisab see nii: «Kehtestada üldise kalendriaasta piirarvu siseselt eraldi piirarv vähemalt 1/3 üldise piirarvu ulatuses tähtajalise elamisloa ettevõtluseks taotlejatele.» Stelmachi sõnul ei soovinud ta nende ettepanekutega kuidagi soodustada oma äritegevust, vaid tõhustada ja karmistada kehtivat korda.

Teenusmajanduse Koja tegevjuhi Herdis Ojasu sõnul ongi nad ettevõtjate eest seisva organisatsioonina huvitatud tegusate ettevõtjate toomisest Eestisse. Seetõttu tegid nad ettepaneku ettevõtjate elamislubade kvooti suurendada, kuid seda vaid riigi kehtestatud piirmäära raames.

«Meie ettepanekute pakett karmistab kõiki ettevõtjatele elamisloa saamise tingimusi ja sisaldab kvootide ümbervaatamise ettepanekut, et suurendada ettevõtjatele väljastatavaid elamislubasid. See on ettepanek ja see on tõsi, kuid eeldame samas, et meie esitatud karmistunud nõuded oleksid seaduses rakendatud,» ütles Ojasu.

«Tahame, et Eestisse tuleksid tõelise huviga investorid, kes maksaksid ka juhtorgani liikmetele tasuna reaalset, vähemalt kahekordset Eesti keskmist brutopalka, et ei tekiks fiktiivset äri.» Ojasu sõnul ei ole nad kindlasti palunud kvoote suurendada, et rohkem inimesi Eestisse juurde tuua, vaid riigi kinnitatud kvootide ümberjagamist aasta piirmäära sees.

Juhtivad ettevõtjate katusorganisatsioonid teatasid eile, et nad ei ole taotlenud majandusministeeriumilt seda, et ettevõtjate elamisloakvooti suurendataks töötajate kvoodi arvelt. Seda, et nad proportsioonide muutmist pole soovinud, kinnitasid nii kaubandus-tööstuskoja direktor Mait Palts, tööandjate keskliidu tegevjuht Tarmo Kriis kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse liige Maria Alajõe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles