Raivo Küüt: tuleb veel rohkem koomale tõmmata

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Küüt.
Raivo Küüt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori Raivo Küüdi sõnul pole hiigelasutuse loomisega seotud töö veel kaugeltki läbi. Tänavu ja ilmselt ka tuleval aastal tuleb koondada tugiteenuste töötajaid.

«Rääkides riigi võimaluste ratsionaalsest kasutamisest, oli mõistlik kokku viia sisejulgeoleku asutusi,» lausus Küüt. «Eks see kõik võtab loomulikult aega ja alati võib ju arutada selle üle, kas teha selliseid ühendamisi väga lühikese ettevalmistamisajaga, nagu seekord juhtus.»

Küüt ei tee saladust, et muutused pole kaugeltki veel lõppenud. «Eks see ole olnud inimeste jaoks võib-olla pisut valuline,» lisas ta. Küüdi sõnul täidavad ka politseinikud näiteks riigi lõunapiiril vajadusel piirivalve ülesandeid, nii nagu piirivalvurid käivad abiks politseinikel.

Tema kinnitusel loodab politsei saada säästu tugitegevuste sidumisest, mitte reapolitseinike või -piirivalvurite arvelt.

Postimehele antud andmete kohaselt vähendati kolme ameti liitmisel tugivaldkonnas töötavate inimeste hulka 213 võrra – osa neist koondati, osa lahkus omal soovil ja osa läks tööle põhivaldkonda. Ka sel aastal on ühendamet koondanud üle poolesaja inimese.

Samas ei salga Küüt, et lahkuvad ka põhitöö tegijad, ja seda omal soovil. Peapõhjuseks on mõistagi kaheksaprotsendilise masukärpe järel paigal tammuv palk. «Ühendamise tõttu pole põhitöötegijaid koondatud,» lausus ta. «Põhivaldkonnas on olnud lahkumisi ja see pole sugugi meeldiv,» lausus Küüt. «Otsime küll lahendusi, aga tuleva aasta eelarvesse me märkimisväärselt raha juurde ei saa,» tunnistas ta.

2008. aastal oli ühinenud kolme ameti eelarve 159 miljonit eurot, mullu aga vaid 131,5 miljonit ja tänavu 135 miljonit.

Küüdi kinnitusel on tõsine küsimus, kuidas tööle jäänuid motiveerida. «Masuaegset palgakärbet pole tagasi tulnud, aga samal ajal kasvab elukallidus,» lisas ta. «Kui raha juurde ei tule, on ainus võimalus tõmmata sisemiselt veel rohkem koomale ja suunata see raha inimeste palgatõusu,» lausus ta. Niisiis ei välista Küüt koondamisi tugiteenuste arvelt (näiteks administratsioon, planeerimisüksused – N. N.) mitte ainult tuleval, vaid ka ületuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles