Meres vedeleb väidetavalt ohtlik toru

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Ontika paerannik.
Pildil Ontika paerannik. Foto: Ove Maidla / Postimees

Keskkonnaamet kaalub, kas Ida-Virumaal Saka lähistel meres lebav toru on nii ohtlik, et selle väljatoomiseks peaks rasketehnika kaitsealale tegutsema lubama.

Augustis küsis OÜ Pannjärve esindaja Pjotr Raudis keskkonnaametilt luba Saka kandis rasketehnikaga rannale sõita, et kümne päevaga demonteerida umbes 200 meetrit kalda lähedal meres olevat toru, kirjutab Põhjarannik. Mehe sõnul on sellest torust tükke välja lõigatud ning lõikamisest jäänud teravad servad on puhkajatele ohtlikud.

«Kuni selle kirjani me isegi ei teadnud, et seal meres niisugune toru on,» ütles Kohtla vallavalitsuse keskkonnanõunik Margit Juuse. «Toru on veepiirist umbes kolme meetri kaugusel ja tõusu ajal pole seda nähagi. Ju need metallikratid käisid ka toru mõõna ajal lõikumas.»

Juuse ei pea toru kuigi ohtlikuks, sest tegemist ei ole avaliku rannaga ning viimastel aastatel seal suvitamas eriti pole käidud.

Keskkonnaameti Viru regiooni looduskasutuse spetsialist Janar Aleksandrov ütles, et pole oma silmaga toru näinud, sest on sattunud mere äärde tõusuaegadel, mil üksnes vee murdumiskoha järgi võis aimata, et vee all midagi on. Sestap pole tal ka ettekujutust, kui pikalt see toru mere põhjas võiks kulgeda, ega sellest, kui ohtlik see vette minejatele olla võiks.

Kuna tegemist on Ontika maastikukaitseala Pangametsa sihtkaitsevööndiga, keelab looduskaitseseadus seal ilma eriloata mootorsõidukitega liigelda.

«Keskkonnaametis on praegu arutluse teemaks, kuidas leida lahendus jäätmete koristamisele panga alt, kuhu õieti mingi tehnikaga ligi ei pääse. Selle arutelu käigus peaks tulema lahendus ka kõnealuse toru kättesaamise võimalikkuse kohta,» rääkis Aleksandrov ja lisas, et kohaliku omavalitsuse hinnangul on selle toru puhul tegemist jäätmega, millel omanikku ei ole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles