Naftogazi juht lubas Moskvasse sõita

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftogaz Ukrainõ tegevjuht Oleh Dubõna näitamas kaardil Ukrainat läbivaid gaasitorusid.
Naftogaz Ukrainõ tegevjuht Oleh Dubõna näitamas kaardil Ukrainat läbivaid gaasitorusid. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina riikliku energiakompanii Naftogaz tegevjuht Oleh Dubõna  teatas täna, et sõidab neljapäeval Moskvasse pidama läbirääkimisi sealse riikliku monopoli Gazpromiga.


Dubõna teatas otsusest taas naaberriigi pealinna külastada pärast telefonivestlust Gazpromi juhatuse esimehe Aleksei Milleriga antud pressikonverentsil, vahendas AFP.

Gazprom kahandas täna järsult läbi Ukraina torujuhtmete läände müüdava maagaasi voogusid, mistõttu ähvardab mitut Kesk- ja Lõuna-Euroopa riiki külma kätte jäämine. Dubõna avaldas kartust, et Venemaa võib transiidi sealtkaudu täielikult lõpetada.

Eriti raske on Bulgaaria ja Slovakkia seis, sest need riigid sõltuvad pea täiel määral just Venemaa tarnetest. Balkani teistel riikidel on võimalik ka mujalt gaasi saada. Austria ja Sloveenia on samuti teatanud, et tarned vähenesid täna kuni 90 protsenti. Esimesi teateid gaasi saamatajäämisest tuleb ka Itaaliast ja Saksamaalt.

Moskva põhjendas transiidi vähendamist väitega, et ukrainlased varastasid eurooplastele mõeldud gaasi, ehkki Kiiev seda eitab, viidates omaenda hoidlatesse kogutud varudele.

Ukraina süüdistab Venemaad energiašantaažis ja tarnetega manipuleerimises poliitilistel eesmärkidel. Gazprom peatas juba aastavahetusel kõik tarned ukrainlastele, sest riigid ei jõudnud omavahel uue hinna ega ka väidetavate võlgade tasumise osas kokkuleppele.

Läbirääkimised naabrite vahel katkesid detsembri viimasel päeval ning pole seni taastunud. Gazpromi juht väitis siis, et Ukraina president Viktor Juštšenko oli isiklikult keelanud Dubõnal edasi kõnelusi pidada.

Vene riiklik monopol on seejärel korduvalt Dubõnat uuesti Moskvasse kutsunud, avaldades survet järjest kõrgemate hinnanõudmistega.

Dubõna on neile ettepanekutele vastanud, et ta läheb tagasi vaid siis, kui Venemaa pakub «normaalset lähenemist» ja näitab üles valmidust kompromissiks, ning kutsunud omakorda Gazpromi juhte Kiievisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles