Sarkozy ja Merkel soovivad rangemat ELi aluslepingut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy pärast täna Élysée palees toimunud kohtumist.
Saksa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy pärast täna Élysée palees toimunud kohtumist. Foto: SCANPIX

Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy ja Saksa liidukantsleri Angela Merkeli kinnitusel vajab Euroopa Liit võlakriisiga võitlemiseks rangemat aluslepingut.

Sarkozy ja Merkel jõudsid täna Pariisis toimunud erakorralisel kohtumisel kokkuleppele ELi aluslepete muutmise vajalikkuses. Sarkozy sõnul peaksid euroliidu riigid uues lepingus kokkuleppele jõudma juba märtsi lõpuks, vahendas BBC.

Merkeli ja Sarkozy sõnul tuleb liikmesriikide eelarveid hakata karmimalt kontrollima ning selleks tahavad nad, et euroala riigid kirjutaksid oma põhiseadustesse eelarvetasakaalu nn kuldse reegli. Kolme-protsendilise valitsussektori puudujäägi kriteeriumi rikkunud riike ootaksid aga ees sanktsioonid.

Riigijuhid jõudsid kokkuleppele ka selles, et eurovõlakirju kasutusele ei võeta. Nn stabiilsusvõlakirjade kasutuselevõttu toetab Euroopa Komisjon, nähes neis kõigi euroala maade ühiseid väärtpaberid, millega kaasneks ka eelarvepoliitika rangem järelevalve Brüsseli poolt. Ideele vastu seisnud Merkeli arvates see võlakriisi aga ei lahenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles