Uus kaitseväe juhataja: palkade tõstmisele tuleb mõelda lähiajal

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brigaadikindral Riho Terras.
Brigaadikindral Riho Terras. Foto: Andres Haabu

Kaitseväe palkade tõstmisele tuleb mõelda kindlasti lähiajal, tunnistas intervjuus Postimehele vastne kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras.


Kaitseväel tuleb tööjõuturul rinda pista nii mõnegi konkurendiga – alates ehitussektorist ning lõpetades rahvusvaheliste eraturvafirmadega, kelle pakutav töö on teilt väljaõppe saanud inimestele ilmselt ka erialaselt huvitav. Kuidas hoida kaitsevägi tööandjana atraktiivsena?

Kindlasti on palkadel väga suur roll. Kaitsevägi täitis väga korralikult valitsuse korraldusi ning rasketel aegadel tõmmati kulusid oluliselt kokku ja ka palgad langesid. See mõjus üsna laastavalt palkade olukorrale, need ei ole ka viimastel aastatel tõusnud.

Kui lõhe sissetulekute ja aadete vahel läheb liiga suureks, siis kipub sotsiaalne surve suruma kaitseväelasi sinna, kus makstakse oluliselt rohkem. Me peame seda lõhet vähendama, enne kui on pöördumatult hilja. Eesti riigi ja rahva teenimine peab olema huvitav, rahuldust pakkuv ja väärikas.

Aga personali hoidmiseks on vajalik ka motiveeriva keskkonna loomine, läbipaistev ja arusaadav personalistrateegia. Kaitseväge hoiavad koos väärtused nagu ustavus, avatus, ausus, professionaalsus, koostöö.

Väga tähtis on kaitseväelase roll ühiskonnas. Kui inimesed peavad kaitseväelastest lugu ning näiteks küla vahel kõndiv kaitseliitlane on eeskujuks ja inimesed tahavad temaga meelsasti koos asju ajada, siis annab see suur eesti inimeste toetus jõudu ja tahet teenistust jätkata.

Kuidas praegu paistavad kaitseväelase roll ühiskonnas ja ühiskonna suhtumine kaitseväelastesse?

Viimase vähemalt kümne aastaga on kaitseväe roll ühiskonnas muutunud üha olulisemaks ja samas loomulikumaks ning praegune ühiskonna toetus kaitseväele ja Kaitseliidule on äraütlemata kõrge. Isegi nii kõrge, et selle praegusel tasemel hoidmine on tükk tegemist.

Kindral Ants Laaneotsa roll selle juures on viimastel aastatel olnud väga suur. Kui inimesed usuvad, et see, mida me teeme, on Eesti riigile ja ka neile kasulik ja vajalik, siis on olemas ka ühiskonna toetus. Riigikaitsele sisemajanduse kogutoodangust (SKTst) kahe protsendi raskel majanduslikul ajal eraldamine on märk sellest laiapõhjalisest toetusest.

Aga kui kaks protsenti SKTst juba tuleb kaitseväele, siis kas sellest rahast omakorda ei võiks palkadeks praegusest rohkem minna?

Muidugi tuleb siiski vaadata ka palkade peale. Ma olen kindel, et me peame lähiajal mõtlema ka kaitseväelaste palgatõusule.

Millal võiks see aeg tulla?

Sellel või järgmisel eelarveaastal. Pigem 2013. eelarveaastal kui 2012. eelarveaastal, sest järgmine eelarve on juba paika pandud.

Tuleb vaadata, kuidas leida tasakaalu: kindralitel tuleb palkasid tõsta võib-olla vähem ning leitnantidel ja allohvitseridel rohkem. See juhtub nii kiiresti, kui me suudame valitsust veenda, et kaitseväelastel on vaja palku tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles