Leedu üritab gaasitüli vahendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp.
Leedu lipp. Foto: Reuters / Scanpix.

Kui Euroopa Liidu värske eesistuja Tšehhi on alates Vene-Ukraina gaasitüli algusest 1. jaanuaril silma paistnud sellega, et püüab end sellest eemale hoida, siis Leedu välisminister Vygaudas Ušackas toetab ideed, et EL peaks kriisi lahendamisel aktiivsemalt kaasa lööma.


Uudisteagentuuri ELTA teatel arutas Ušackas 1. jaanuaril olukorda oma Ukraina ja Tšehhi ametivendade ning Euroopa Komisjoni lätlasest energiavoliniku Andris Piebalgsiga.


Ušackase sõnul peaks EL gaasitülli aktiivsemalt sekkuma, kuna see vastab ELi idamõõtme põhimõtetele ning suurendaks energiajulgeolekut kogu ühenduses.



Praha ja Brüssel pole Usackase entusiasmi seni jaganud, öeldes, et Gazpromi ja Naftogazi kemplemine on kahepoolne äriküsimus. Tšehhi delegatsiooni pressiesindaja Radek Honzak toonitas esmaspäeval uudisteportaalile EUobserver, et Leedu ei räägi ELi nimel.



Eilne Leedu ajaleht Vakaro Zinios aga pahandas selle üle, et ajal, kui kogu EL arutleb Ukraina gaasihinna üle, pole mitte keegi maininud, et Leedu maksab midagi küsimata selle kütuse eest Venemaale kogu Euroopa kõrgeimat hinda.



«Meie uus välisminister Vygaudas Ušackas räägib küll Ukraina gaasihinnast, kuid mitte Leedu omast,» pahandas Leedu eurosaadik Eugenijus Gentvilas sama lehe veergudel. «See on kummaline. Venemaa peab varem või hiljem saama Euroopalt õppetunni, et gaasihind pole poliitilise väljapressimise vahend.»



Gentvilase pahameelt jagas ka tema Euroopa Parlamendi kolleeg Eugenijus Maldeikis. «Ma ei suuda meenutada, millal käisid meie ametnikud viimati Moskvas ja suhtlesid sel teemal,» märkis ta. «Sellise hinna määravad majanduslikud ja poliitilised faktorid. Me maksame gaasi eest väga kõrget hinda. Me ei peaks nii palju maksma.» Poliitiku väitel püüab Leedu lihtsalt neid läbirääkimisi vältida.



Leedu riiklikust hinna- ja energiakomisjonist öeldi eile Postimehele, et Leedu peamine gaasiettevõte Lietuvos Dujos maksab Gazpromile maagaasi sisseveo eest keskmist Euroopa turuhinda, mis eelmise aasta lõpus ulatus 450–500 dollarini 1000 kuupmeetri kohta.


Lietuvos Dujos on teatanud, et alanud aastal tasutakse sama mahu eest Gazpromile 1001 litti ehk umbes 350 dollarit. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles