Pühajärve lapsevanemad annavad vallavolikogu kohtusse

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vald tahab järgmisest õppeaastast sulgeda Pühajärve põhikooli.
Pildil kooli allesjäämise eest võitlevad (vasakult) Andrus Eensoo, Priit Õun ja Teet Reedi.
Otepää vald tahab järgmisest õppeaastast sulgeda Pühajärve põhikooli. Pildil kooli allesjäämise eest võitlevad (vasakult) Andrus Eensoo, Priit Õun ja Teet Reedi. Foto: Margus Ansu

Valgamaal Pühajärve põhikooli fuajees seisis eile kolm isa ning nende pilk oli täis viha ja otsustavust – nüüd anname valla kohtusse! Juba poolteist aastat tahavad nad seal Otepää volikogus meie kooli kinni panna, nüüd aitab!

Uhkusega näitasid isad põhikooli tublimate õpilaste fotosid, auhinnakappi ja vanemate meisterdatud jõulupäkapikku. Näitasid Eesti tippgümnaasiumide poolt koolile antud tänukirju selle eest, et Pühajärve kooli lapsed said seal hästi hakkama. Või seinale põhikoolilõpetajate tehtud maalinguid. Aga see ei ole enam emade sõda, siin käärivad käised üles isad.

«Eks nad üritavad seda kooli kinni panna seni, kuni meie võidame,» raiub lapsevanem Teet Reedi. «Ükskord prahvatab vimm,» poetab kolme lapse isa Priit Õun.

Punaka habemetutiga, muidu flegmaatilise mehe pilk on selline, et tapri ogad on teravad. Aga jutt ei käi ainult kolmest isast, sarnaselt mõtleb lõviosa kooli lapsevanematest.

See ei ole muide esimene kord, kui lapsevanemad kooli sulgemise otsustanud vallavolikogu kohtusse annavad. 2008. aastal otsustas kohus 25 inimese kaebuse põhjal tühistada Võrumaa Lasva vallavolikogu otsuse sulgeda väike Pikakannu põhikool. Kool tegutseb praeguseni.

Aasta algul tühistas Tartu halduskohus Rakvere linnavolikogu otsuse liita vene gümnaasium Rakvere gümnaasiumiga. Seejärel tegi volikogu aga uue liitmisotsuse ja seekord jäi kohtus peale omavalitsus.
Keskmiselt õpib Eesti maakoolides 60 õpilase ringis ning seega pole Pühajärve põhikool oma 90 õpilasega sugugi väike kool. Sel õppeaastal õpib koolis isegi kolm last rohkem kui mullu.

Siiski on Otepää vallavolikogu otsustanud linnast kaheksa kilomeetri kaugusel asuva kooli maksku mis maksab kinni panna. Ja seda hoolimata kooli lapsevanemate korduvatest protestidest, kahest allkirjakogumise kampaaniast ja lausa neljast miitingust.

Ministeeriumi käed lühikesed

Mida ütleb selle kohta Otepää vallavanem Andres Visnapuu?

«Eestis tehakse palju asju vahepeal jõuga selleks, et edasi minna. Tänu sellele on Eesti riik püsinud ka väga heal tasemel,» teatab ta. «Kaalutlus on see, et meil säiliks nii tugev põhiharidus kui ka gümnaasiumiharidus.»

Kas Visnapuu on kursis lapsevanemate ja omavalitsuste varasemate kohtuvaidlustega teistes valdades?

«No jah, olen teadlik, aga ma usun, et kohus vaatab praegu asju võib-olla teisest otsast, et mis on Eesti riigi suundumused,» räägib vallajuht, sest tendentsid olevat tema hinnangul sellised. Täpsustavale küsimusele vastab Visnapuu, et kohus lähtub seadustest ja seadusi saab tõlgendada igatpidi.

Praegu innukalt gümnaasiumireformi läbi suruva valitsuse liikmed on korduvalt rõhutanud, et lastel peab säilima võimalus õppida kodulähedases põhikoolis, aga tegelikult on see väide tagatiseta bluff.
Haridusministeeriumi asekantsler Kalle Küttis tunnistab, et neil pole vähimatki võimalust takistada valdadel põhikoolide kinnipanekut.

«Ma ei näegi erilist lahendust,» lausub ta. «Seadus näeb ette, et ainus kooli avaja ja kinnipanija on omavalitsus.»

Küttis lisab, et ministeerium on kogu aeg seisukohal, et Pühajärve põhikool võiks säilida. Aga selle sulgemise vastu ei saa riik midagi teha. «See on puhtalt moraalne toetus,» märgib asekantsler.

Raha läheb linna

Eile põhikooli fuajees ajakirjanikuga vestelnud lapsevanemad Teet Reedi, Andrus Eensoo ja Priit Õun ei soovinud esialgu öelda, kes on neid kohtus esindav vandeadvokaat – igal juhul ei olevat tegu mingi nurgaadvokaadiga. Ka kohtutaktikat pannakse veel paika.

Seekord pöördub kohtusse kümme lapsevanemat ja sedagi oli advokaadi arvates pisut liiga palju, aga tahtjaid oli palju rohkem. Kümmekonna taga seisab tegelikult lõviosa Pühajärve kooli lapsevanematest – nemadki aitavad kohtukulusid katta.

See ei ole pelgalt ühe kooli sulgemise lugu, see on 1999. aastal kahest omavalitsusest kokku pandud Otepää valla ühe poole elanike veendumus, et neist sõidetakse üle. Ja loos rääkivad mehed leiavad, et haldusreform on ebaõnnestunud ning see vald tuleks uuesti lahku lüüa.

«Otepää vald on näide, kuidas haldusreformi ei tohi teha,» räägib Reedi. «Maal on rohkem teid kui Otepääl, aga pool tee-ehitusrahast läheb linna. Kõik muud investeeringud lähevad peaaegu täielikult linna objektidele.»

Esimese valdade lahutamiskatse tegid aktivistid juba sel kevadel, aga volikogu pani käe ette. Nii endises Pühajärve vallas kui ka Otepää linnas elab paar tuhat inimest, nii et jõudude tasakaal volikogus võiks olla ju enam-vähem võrdne, aga pühajärvelased väidavad, et ei ole.

Viimane novembrikuine vallavolikogu otsus panigi lõplikult paika, et tuleval aastal liidetakse põhikool Otepää gümnaasiumiga. See kõik sai aga alguse juba eelmise aasta kevadel, kui toonane vallavanem Aare Matt käis mööda lapsevanemate kodusid ja üritas neid veenda, et nad ei paneks oma lapsi Pühajärve kooli 1. klassi.

Kuna direktor ja volikogu opositsionäär Miia Pallase jäi otsustajatele ette, lasti ta läinud sügise kolmandal koolinädalal otsitud põhjustega lahti. Vallavalitsuse ees oli 200 osalejaga meeleavaldus, koguti allkirju ja uus vallavanem otsustas Pallase tööle ennistada.

Sel kevadel saatis Otepää vallavalitsus volikogule ettepaneku mitte avada Pühajärve koolis sel sügisel 1. klassi, aga pidi rahva survel oma plaanist loobuma. Samas surus volikogu läbi Otepää valla haridusvõrgu arengukava, mis sisuliselt kirjeldab, kuidas panna kinni Pühajärve põhikool.

Kool kinni
•    Juuli 2010 – vallavanem Aare Matt käib 1. klassi astuvate laste kodudes vanemaid veenmas, et 1. klassi Pühajärve põhikoolis ei avata ja lapsed peaks panema Otepää gümnaasiumi.
•    September 2010 – vallavalitsus vallandab otsitud põhjustega põhikooli direktori Miia Pallase, aga uus vallavanem ennistab ta seoses rahva protestidega ametisse.
•    Märts 2011 – vallavolikogu võtab vastu haridusvõrgustiku arengukava, mis näeb ette põhikooli sulgemise. Samas püütakse taas vastu võtta otsust, et sel sügisel 1. klassi ei avata. Pühajärvelased esitavad volikogule eelnõu omavalitsuse jagamiseks, aga see lükatakse tagasi.
•    November 2011 – vallavolikogu võtab vallavalitsuse ettepanekul hoolimata järjekordsest miitingust ja allkirjade kogumise kampaaniast vastu otsuse, millega Pühajärve põhikool liidetakse tuleva aasta septembrist Otepää gümnaasiumiga.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles