Rootsi professor teeb Breiviki psühhiaatrilise uuringu maatasa

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breiviki kohtusaagat on veretöö julmuse ja ohvrite rohkuse tõttu saatnud meedia terav huvi. Pildil on erinevate meediaväljaannete esindajad Oslo kohtumaja ees.
Anders Behring Breiviki kohtusaagat on veretöö julmuse ja ohvrite rohkuse tõttu saatnud meedia terav huvi. Pildil on erinevate meediaväljaannete esindajad Oslo kohtumaja ees. Foto: SCANPIX

Rootsi professor Johan Cullberg teeb maatasa Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki psühhiaatrilise uuringu ja väidab, et mees on kohtu ette astumiseks piisavalt terve.

Professor kirjutab tänases Dagens Nyheteris, et vale oleks vabastada massitapja kohtulikust vastutusest ja karistusest üksnes tuginedes psühhiaatrilisele uuringule.

Psühhiaater on tutvunud Norra kolleegide koostatud raportiga, kus Breivik tunnistatakse süüdimatuks, kuna põeb paranoilist skisofreeniat.

Tänu niisugusele diagnoosile on võimalik, et 77 inimese tapmise omaks võtnud mees pääseb vangistusest, kuid peab minema sundravile.

Psühhiaatriaprofessor Cullbergi hinnangul pole Breiviki plaanipärane käitumine selle diagnoosiga vastavuses. «Tal oli mitme aasta jooksul järsk, sihikindel ja süstemaatiline plaan tekitada terroriteo abil ebakindlust, hirmu ja kaost,» selgitab Cullberg.

Professori sõnul räägib juba üksnes järjekindlus skisofreenia-diagnoosi vastu. Rootslasest eksperdi sõnul on Norra psühhiaatrite hinnang ühepoolne ja isegi ebaprofessionaalne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles