Pärn: liikmete väljaviskamine oleks IRLile hukatuslik

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Pärn
Henn Pärn Foto: Liis Treimann

IRLi eestseisuse otsus erakonna liikmete pöördumist mitte arvestada oli tööõnnetus, ütles IRL-i eestseisusele saadetud 16 liikme pöördumisele alla kirjutanud Henn Pärn, kes ootab nüüd laupäevaselt volikogult, et elamislubade skandaali eest vastutavad inimesed astuvad otsustavaid samme.

«Mulle kambakad eriti ei meeldi, ma oleks heameelega kirjutanud ka üksinda, iseseisvalt. Aga kuna ma ei olnud valmis ilusat kirja ise kirjutama, siis kasutasin seda võimalust, et keegi teine seda tegi ja kus mõtted minu omadega ühtisid,» põhjendas Pärn kirjaga liitumist.

Varem saadetud 78 liikme pöördumist ei olnud ta oma sõnul lugenudki. «Mul on oma suhtlusringkond, need on siit Harjumaalt,» vastas ta küsimusele, miks ei liitunud esimese kirjaga.

Valdavalt endise Res Publica taustaga liikmete kirjas paluti eestseisusel teha ettepanek lahkuda riigikogu liikme kohalt ka Siim Kabritsal, kaaluda Ken-Marti Vaheri tagasikutsumist ministriametist ja teha talle ettepanek asutada tagasi ka kõigilt erakonna valitavatelt ametikohtadelt ning arvata Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach välja erakonna liikmete hulgast. Nn kampsunite tiib nõudis ka Juhan Partsi ametist tagasikutsumist.

«Ma arvan, et see valdkond puudutas suurelt sisejulgeolekut. Kas minister teab või ei tea, ei oma tähtsust, ta peab tunnetama ohtusid sellises tundlikkus valdkonnas – see on põhjus, miks me soovisime Ken-Marti Vaheri tagasikutsumist ministriametist,» selgitas Pärn.

Teine allakirjutanu, IRLi liige Indrek Varik põhjendas kirja koostamist sellega, et erakonnas on ikka arvamuste paljusus ja nende kirja toon oli hoopis teine ega olnud nii järsk. «Meie pole siiani leidnud, et Juhan Parts oleks poliitiliselt otseselt vastutav. Isiklikult ei ole mul Vaheri vastu midagi, aga see [elamisload – toim] on puhtalt tema valdkond.»

Variku sõnul on tema ja ta mõttekaaslaste hinnangul Ken-Marti Vaheri suhtumine skandaalis olnud väär. «Kahjuks Kenil ei ole sellist omadust, et ta vabandaks, kui on eksitud – kukutakse kohe õigustama. See ei ole see, mida inimene ootab poliitikutelt.»

«Tööõnnetus,» kommenteeris Henn Pärn eestseisuse esmaspäevast otsust erakonna liikmete pöördumisi mitte rahuldada. Variku sõnul näitas see otsus kätte eestseisuse jõujooned.

Nüüd loodavad mõlemad enamat volikogult. «Me ei nõua verd, vaid ühist hukkamõistu,» sõnas Varik.

«Erakonna liikmed, kes tunnetavad oma vastutust, peaksid ise lahkuma, ilma et erakond peaks hääletama ja neid välja viskama,» arvas Pärn.

«Mina ei mõtle üldse nii, et hääletamisel jõuga keegi välja visatakse. Kui selle peale läheb, on erakond lõhenenud ja tulemused ettearvamatud. Kui aga jõutakse arusaamisele ja need inimesed, kes tunnevad sisemist vastutust, võtavad selle enda peale proportsionaalselt selle teo suurusega, siis on lahendus õige. Kui seda ei juhtu, siis seda jõuga läbi murda, saavutada ühehääleline enamus, on ebaproportsionaalne ja erakonnale hukatuslik,» arvas Pärn.

«Nad peavad tunnetama ühiskonna reageeringut ja adekvaatselt käituma. Samuti peab tunnetama erakonnas toimuvat – nende käes on praegu küsimus, kas erakond lõheneb või mitte,» viitas Pärn elamislubade skandaali sattunud Indrek Raudsele ja Nikolai Stelmachile.

Ka Varik leidis, et Raudse ja Stelmachi vastutus ei tohiks piirduda vaid valitavatelt kohtadelt tagasi astumisega. «Mina, kes ma olen erakonna lihtliige, mina võiksin seda äri ajada nii-öelda oma äri huvides. Aga kui sa oled erakonna juhtivpoliitik ja teed lobitööd selle nimel, siis see ei ole eetiliselt vastuvõetav,» arutles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles