Eesti teadus- ja arendustegevuse maht on Euroopa kiireima kasvuga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip Brüsselis 1. märtsil 2009.
Peaminister Andrus Ansip Brüsselis 1. märtsil 2009. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip väljendas täna heameelt, et alates 2000. aastast on Eesti teadus- ja arendustegevuse maht kasvanud Euroopas kõige kiiremini.

Peaminister kutsus tänaseks kokku teadus- ja arendusnõukogu (TAN) koosoleku, kus anti muu hulgas ülevaade Eesti teadus- ja arendustegevuse viimasest seisust, teatas valitsuse pressiesindaja.

Peaminister Andrus Ansip väljendas lootust, et valdkonna kiire areng jätkub tulevikus samas tempos.

Tutvustades Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia rakendusplaani elluviimist aastatel 2010-2011, tõdes haridus- ja teadusministeeriumi teadusosakonna juhataja Indrek Reimand, et valdkond toimib ning on rahvusvahelist konkurentsivõimeline.

2010. aastal ulatus valdkonna investeeringute kasv 1,63 protsendini SKPst, mis on järjest lähenenud ELi keskmisele 1,9 protsendini SKPst.

Ministeeriumi aruandest selgus, et teadlaste ja inseneride suhtarv on võrreldes 2009. aastaga püsinud samal tasemel. Samas on kasvanud teadlaste ja inseneride osakaal erasektoris. Olulise trendina on taas hakanud kasvama innovaatiliste ettevõtete osakaal ning hõive kõrg- ja keskkõrgtehnoloogilises tööstuses ja teeninduses. Viimasel kahel aastal riik jätkas innovatsiooni ja arengu nõuandeteenuse rahastamist, olles tänavu oktoobriks väljastatud 497 innovatsiooniosakut summas 2,21 miljonit eurot.

2010. aastal tõusis Eestisse tehtud otseste välisinvesteeringute positsioon kõigi aegade kõrgeimale tasemele, ulatudes enam kui 12 miljardile eurole. Sealhulgas on kasvanud teadus- ja arendusmahukad välisinvesteeringud. Kokku toodi Eestisse 2010. aastal välismaiseid teadus- ja arendusetegevuse investeeringuid 26,6 miljonit eurot, mis moodustas 11,5 protsenti valdkonna koguinvesteeringutest Euroopa Liidu teadus- arendustegevuse raamprogrammis on Eesti kolme edukama liikmesriigi hulgas. Eesti on absoluutsel juhtpositsioonil Euroopa Komisjoni poolt edukatele projektidele eraldatud kogusumma poolest ühe SKP ühiku kohta. Raamprogrammi projektides osaleb 340 Eesti organisatsiooni, mida finantseeritakse Euroopa Komisjoni poolt 54,6 miljoni euro ulatuses.

Teaduse populariseerimisel on olnud oluliseks tähiseks 2011. aasta mais Tartus avatud Baltimaade suurim teaduskeskus Ahhaa. Esimese poolaasta jooksul on keskust külastanud üle 75000 külastaja Eestist ja kaugemalt. Teiste teemade osas arutas TAN teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia rakendusplaani 2012-2013 ja rakendusplaaniga kinnitatavaid uusi programme, samuti toimus arutelu Balti innovatsioonifondi loomise võimalikkusest ning räägiti TANi rollist uue strateegia koostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles