Gazprom süüdistab Ukrainat gaasitorude sulgemises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa riikliku energiagigandi Gazprom asejuht süüdistas gaasitransiidi katkestamises Ukrainat ja hoiatas «väga tõsiste» tehniliste probleemide eest, kui torujuhtmed jäävad suletuks.

 
Gazpromi juhatuse esimehe asetäitja Aleksandr Medvedev ütles ajakirjanikele, et just ukrainlased sulgesid öösel kõik gaasijuhtmed Euroopasse, vahendas AFP.

«Täna hommikul ei too ükski torujuhe läbi Ukraina gaasi Euroopasse,» kinnitas ta Berliinis pärast kohtumist Saksa majandusministri Michael Glosiga.

Gazpromi tähtsuselt teine mees hoiatas, et sellise külma ilmaga torude tühjana seismine võib tekitada ka «väga tõsiseid tehnilisi probleeme».

Moskva asetab kogu vastutuse puhkenud gaasitülis ja tarnekatkestustes Kiievi õlgadele, süüdistades viimast transiitgaasi varastamises ja torujuhtmete sulgemises.

Medvedev teatas, et ukrainlaste «gaasivarguse» kohta on kogutud tõendeid koostöös rahvusvahelise firmaga SGS, mis mõõtis survet gaasitorudes Ukraina piiridel, vahendas Interfax.

Ukraina riiklik energiakompanii Naftogaz aga kinnitab, et gaasitransiidi kahanemine on tingitud Venemaa tarnete järsust kokkukuivamisest. Kiievi teatel peatas Venemaa täna hommikul tarned täielikult.

Naftogazi tegevjuht Oleh Dubõna ütles, et praegu kaalutakse ka osa Ukraina ettevõtete gaasivarustuse osalist piiramist, sest kõik välistarned on peatatud. Samas lubas ta, et eramajapidamisi see oht ei ähvarda.

«Ukraina gaasijagamissüsteem on lülitatud ümber töötama iseseisval režiimil,» ütles Dubõna.

Ukraina valitsus on varem rahvast rahustanud kinnitusega, et neid ei ähvarda külma kätte jäämine, sest riigil on maa-alustesse hoidlatesse kogutud piisavad varud talve üleelamiseks.

Euroopa Komisjon tegi täna ettepaneku saata tüli lahendamiseks Ukrainasse oma vaatlejad, kes kontrolliksid Venemaa kaudu saabuvate gaasivoogude mahtusid.

Samas nõuti, et tüli osapooled alustaksid kohe läbirääkimisi ning taastaksid gaasitransiidi Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles