Lastekodulapsed teenisid omavalmistatud käsitööga taskuraha

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus kaitseväe peastaabi kohvikus Pärnu Lasteküla toetuseks heategevuslik jõululaat, kus lasteküla lapsed müüsid omavalmistatud käsitöötooteid.

Osta sai magusat ning välja oli pandud jõulukaardid, kuid suurema osa kaubast moodustasid keraamilised kausid, mis oma välimuselt meenutasid pigem professionaalide tööd ning tegid kahtlemata silmad ette poes müüdavale masstoodangule. Lettide ees sagis palju kaitseväelasi, rahatähed näpus.

«Näha on, et äri läheb hästi. Omatehtud savitöid müüme,» rääkis 12-aastane Tarmo Siiman, asudes seletama, kuidas neid asju valmistatakse. «Kõigepealt otsime vormi ja siis paneme savi vormi, siis peab see paar päeva kuivama. Siis paneme ahju, siis värv peale, siis uuesti ahju.»

Siiman rääkis, et ühe päevaga tegi ta kaksteist tööd. «Praegu on mul ainult üks töö järel,» lisas ta. «Kokku tõin siia neli tööd, kuna osa töödest ei tulnud välja.»

Siimani sõnul tal omatehtud nõusid kahju müüa ei ole ning endale ei jätnud ta ühtegi – kõik läks müügiks. «Teenib taskuraha,» põhjendas poiss. «Praegu olen teeninud umbes kümme eurot.»

Siiman selgitas, et asju tulid müüma ainult mõned lastekodulapsed, kuid nende valmistajaid on rohkem. Seetõttu tuleb ka saadud raha hiljem jagada.

Pärnu Lasteküla kasvataja ja savitöökoja juhendaja Valdur Kolla rääkis, et kuna saviring on isemajandav, siis kogu raha lapsed siiski endale ei saa.

«Nelikümmend protsenti läheb lastele ja ülejäänud läheb materjali- ja töörahaks,» rääkis ta. «Mõni laps teeb rohkem, mõni vähem. Kõik tööd pannakse kirja, iga töö taga on autori nimi, ja kui pärast on rohkem aega, siis me lööme kõik kokku ja nimeliselt jagame ära, kes mitu tööd maha müüs. Iga autor saab enda tööde pealt.»

Kolla rääkis, et seda, mida lapsed müüvad, on tehtud kolm kuud. Päris käsitööga selles mõttes tegu ei olevat, et tööd tehakse vormidega. Ilme andmiseks segatakse kokku spetsiaalsed glasuurid ja siis kantakse pintsliga peale. Kolla sõnul on ostjate tagasiside väga positiivne.

«Järgmine lähim üritus on üle-Eestiline lastekodude heategevuslaat Ülemistes selle nädala lõpul,» rääkis Kolla. «Hetkel on plaan sinna jõuda, aga ma ei tea, kas me jõuame. Transpordis on praegu küsimus.»

Nimelt toimub pühapäeval kell 12-16 Ülemiste keskuses Eesti lastekodude suur heategevuslik jõululaat Topeltkink. Lastekodud müüvad laste enda valmistatud käsitööd: kaarte, jõuluehteid, küünlajalgu ning mitmeid teisi põnevaid ja erilisi kingitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles