Ilves: Šveitsi mittekuulumine ühendustesse ei näita riigi ükskõiksust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Bernis  Šveitsi Konföderatsiooni presidendi Micheline Calmy-Rey'ga.
Eesti president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Bernis Šveitsi Konföderatsiooni presidendi Micheline Calmy-Rey'ga. Foto: Šveitsi välisministeeriumi pressiosakond

Toomas Hendrik Ilves märkis neljapäeval Bernis kohtumisel Šveitsi kolleegi Micheline Calmy-Rey'ga, et Šveitsi mittekuulumine paljudesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse ei näita riigi ükskõiksust.

«Eesti ja Šveits on käinud ajaloos erinevaid radu. Teie olete jõudnud neutraliteedipoliitikani, meie aga liitunud Euroopa Liidu ja NATOga. Sellest hoolimata on Eesti ja Šveits lähedased liitlased, kes peavad oluliseks demokraatia ja õigusriigi vööndi laienemist Euroopas ning meie naabruskonnas,” ütles Ilves kohtumisel Šveitsi Konföderatsiooni presidendi Calmy-Rey'ga, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Šveitsi mittekuulumine nendesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse, kus on Eesti, ei näita teie ükskõiksust. Vastupidi, Šveits on sageli üleilmne sõnumitooja, maailma diplomaat ja vahendaja,» ütles rõhutas president Ilves.

Samas, tõdes ta, ei jää Euroopas keegi kõrvale euroala mõnede riikide võla- ja finantskriisist, Araabia kevadest, küberohtudest või ka sõjalisest konfliktist näiteks Taga-Kaukaasias.

«Neutraalsus tänapäeval, 21. sajandi ohtude ja riskide keskel, tähendab ometi möödapääsmatult kaasatust ning Šveits on seda ilmekalt tõestanud,» väitis Eesti riigipea.

Lähiminevikust on tuntud just Šveitsi edukas vahendajaroll Gruusia ja Venemaa lähirääkimistel Venemaa liitumiseks WTOga, mis näitasid, et kokkulepe on võimalik ka kahe nii vastandliku riigi vahel.

Euroopa Liit on Šveitsile kõige olulisem majanduslik ja poliitiline partner ning ühenduse kindel liitlane näiteks Balkani tuleviku kujundamisel. «Loodetavasti päädib see Šveitsi ja Serbia ühise eesistumisega OSCE-s aastatel 2014-2015. Eesti on sellise lahenduse tuline toetaja,» ütles president Ilves.

Tema sõnul on Eesti-Šveitsi suhted viimase kahe kümnendi jooksul muutunud paindlikuks ja paljusid valdkondi haaravaks sujuvaks koostööks.

«Me oleme head partnerid ÜRO-s. Eesti kaitsevägi on Šveitsilt saanud nõu mobilisatsiooni vallas ja meil on hea meel pakkuda Šveitsile ühistegevust NATO küberkaitsekeskuses Tallinnas. Kõigi Eesti inimeste ID-kaardid ja autojuhiload on valmistatud Šveitsi firmas Trüb. Järgmisest aastast sõidavad Eesti raudteel Šveitsi firma Stadler Bussnag AG elektri- ja diiselrongid – kui loetleda meie asjalike suhete mõned näited,» kõneles president Ilves.

Šveitsi riigipea Micheline Calmy-Rey, ilmutas erilist huvi Eesti e-valitsemise ja e-valimiste vastu. «Meil – Šveitsil ja Eestil – pole probleeme, meil on võimalused.»

Eesti riigipea, kes saabus eile õhtul Šveitsi töövisiidile, suundub Bernist täna edasi Viini, kus kohtub Austria presidendi Heinz Fischeriga ja osaleb mõjukal maailmapoliitika konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles